Cum recunoaștem infecția cu adenovirus? Simptomele specifice sunt, de cele mai multe ori, cele specifice unei infecții respiratorii. Cei mici pot face febră, diaree, pot avea vărsături, tuse sau ochii roșii. În mod normal, acestea ar trebui să înceteze în câteva zile, cu tratamentul corespunzător.
Dacă acestea persistă, însă, părinții trebuie să meargă cu copilul la spital, după ce a consultat un medic pediatru sau de familie.
În cazul în care apar complicații, cum ar fi bronşiolita, pneumonia sau chiar conjunctivita, cel mic ar putea avea nevoie de internare.
Adenovirusul poate fi foarte periculos pentru copii
Adenovirusul de transmite foarte ușor, mai ales în comunități, precum grădinițe, școli sau creșe. De aceea, părinții trebuie să fie extrem de atenți la igiena copiilor lor și să se asigure că aceștia se spală foarte bine cu apă și cu săpun.
Care sunt simptomele infecției cu adenovirus?
- febră
- vărsături/tuse
- simptome respiratorii
- stare generală alterată
- diaree
Ce complicații pot apărea în urma infecției cu adenovirus?
- bronşiolită
- pneumonie
- conjunctivită
Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat că adenovirusurile nu sunt ceva nou. De multe ori, acestea dau răceli comune, care trec în câteva zile. Însă dacă sistemul imunitar este slăbit, pot apărea complicații și forme severe ale bolii.
”Adenovirusurile cu siguranță nu sunt virusuri noi. Ele dau de multe ori răcelile comune, care trec în câteva zile, dar în același timp putem să avem pneumonie, sau otită, sau infecții digestive, infecții urinare și chiar meningită sau encefalită.
În cazul celor care au un sistem imunitar deficitar există riscul să apară complicații și forme severe de boală”, a spus acesta pentru Antena 3 CNN.
Tulpina Kraken a coronavirusului se răspândește din ce în ce mai repede
În prezent, Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș se confruntă cu aproximativ 300 de cazuri de gripă pe zi, un număr apropiat de cel din perioada de vârf a pandemiei. Potrivit acestuia, numai 15% dintre cazuri au nevoie de spitalizare, restul pacienților prezentând forme ușoare de gripă, asemănător cu perioada pandemiei. Acesta a spus însă, care este diferența esențială.
„În mod clar adresabilitatea a crescut. Avem în 24 de ore cam 300 de cazuri, strict la camera de gardă. Asta înseamnă gripă, infecții cu SARS-COV-2. Înseamnă un număr practic dublu față de ce era acum câteva luni, înainte de sezonul rece. Este cam același număr pe care-l avem și în vârf de pandemie, dar este o diferență importantă. Cel mai mult dintre prezentări nu înseamnă forme severe. Aici e marea diferență față de ce era la început de pandemie.
Undeva între 10%, maxim 15%, au nevoie să fie internați. Pentru că, fie sunt persoane care trebuie să fie monitorizare, fie au într-adevăr forme severe. N-aș spune că situația este critică în camerele de gardă, aș spune că e complicată”, a adăugat Adrian Marinescu.