Numărul persoanelor cu o avere de peste 100 de milioane de dolari (82,25 milioane de euro) a crescut cu 6.000 în timpul pandemiei, potrivit celui mai recent raport al firmei de consultanță Boston Consulting Group, informează Deutsche Welle.
Record în grupul celor bogaţi
Clubul celor ultra-bogați a atins un record de 60.000 de membri în 2020, subliniază publicația germană. De altfel, Germania a ocupat locul al treilea în clasamentul global, cu aproximativ 2.900 de „indivizi cu avere netă ultra-mare”, fiind depășită de SUA și China.
Ultra-bogații nemți au controlat în jur de 1,4 trilioane de dolari din averea globală investibilă în 2020, reprezentând o creștere de aproape 6% față de anul precedent, se arată în raportul „Global Wealth 2021”.
Cum a crescut avuția privată în Germania
Avuția privată a atins noi recorduri în timpul pandemiei. La nivel global, această avuție deținută individual a ajuns la 250 de miliarde de dolari, o creștere de 8% față de 2019.
În Germania, averea deținută în numerar, economii, acțiuni, planuri de pensii și asigurări de viață se ridica la 9 trilioane de dolari până în 2020.”În mod tradițional, germanul investește mai degrabă în imobiliare”, afirmă autorul raportului, Anna Zakrewski. „În același timp, investitorii din Germania economisesc la o rată peste medie”, adaugă ea.
Deși majoritatea nemților au stat în case luni la rînd în 2020, numărul milionarilor în dolari din Germania a crescut cu 35.000, ajungând la un total de 542.000. La nivel global, acest grup a atins un total de 26,6 milioane de persoane, o creștere de 1,8 milioane față de anul precedent.
Pandemia a reușit să îi facă pe unii mai bogați, în timp ce pe alții i-a adus la sapă de lemn, sporind inegalitățile. Ultra-bogatul global, adică grupul celor 60.000 de persoane a căror avere depășește 100 de milioane de dolari, deținea controlul asupra a aproximativ 15% din totalul capitalului investibil în 2020.
În aceeași perioadă în care numărul lor a crescut, mai mulți indicatori ai egalității globale și ai sărăciei au înregistrat eșecuri majore. Un raport recent al Organizației Internaționale a Muncii a ONU a avertizat că nivelurile ridicate ale șomajului cauzate de pandemie pot dura ani înainte să revină la nivelurile din 2019.