Virusul West Nile a mai provocat o victimă în România, după ce o femeie în vârstă de 67 de ani a murit din cauza acestei infecții.
Autoritățile locale și județene sunt în alertă după ce au fost înregistrate cazuri de persoane grav afectate de acest virus, care este transmis prin înțepăturile de țânțar.
Încă o victimă a virusului West Nile în România
Primul caz înregistrat a fost al unui bărbat în vârstă de 57 de ani din Moțăței, județul Dolj. Acesta a fost înțepat de țânțari și a ajuns în stare gravă la spitalul de boli infecțioase din Craiova. Cu toate acestea, starea lui s-a ameliorat în timp și a avut o evoluție favorabilă.
Apoi, o femeie în vârstă de 67 de ani din Seaca de Câmp, tot din județul Dolj, a fost înțepată de țânțari și a ajuns și ea în stare gravă la spital. Din păcate, femeia avea și alte afecțiuni, iar diagnosticul a fost de meningită. Din păcate, medicii nu au reușit să o salveze și a decedat, potrivit Digi24.
Până acum cel puțin trei români au murit după ce au fost infectați cu virusul West Nile. Mai exact, săptămâna trecută cel puțin șapte români trecuţi de 50 de ani au contractat virusul care produce boala. Trei persoane au încetat din viaţă din cauza complicațiilor.
Autoritățile și medicii le recomandă românilor să ia măsuri de prevenire, cum ar fi purtarea hainelor cu mâneci lungi și utilizarea substanțelor care țin țânțarii la distanță în locuințe.
Amintim că, la începutul verii, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.
„Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile”, a declarat Andrea Ammon, director ECDC.
Simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze
În acest context, medicul Tudor Ciuhodaru avertiza că sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea la Urgenţă: febră ridicată însoţită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înţepătura de ţânţar.
„Este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, greţuri, vărsături, dureri musculare şi articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătăţeşte cam după 7 – 10 zile”, afirmă Ciuhodaru.
În opinia sa, prevenţia rămâne cea mai bună alternativă, care punctează că intervalul dintre apusul şi răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de ţânţari.