Cercetarea apare în contextul în care Marea Britanie a înregistrat în ultimele săptămâni peste 2,4 milioane de cazuri de coronavirus și 71.000 de decese asociate, potrivit celor mai recente date furnizate de Universitatea Johns Hopkins.
„Cel mai dur scenariu de intervenție cu nivelul patru în întreaga Anglie și cu toate școlile închise în ianuarie și două milioane de persoane vaccinate pe săptămână este și sigurul pe care l-am analizat, pentru a reduce sarcina maximă a infectărilor sub nivelurile observate în timpul primului val”, precizează studiul.
„În absența unor vaccinări masive, cazurile pozitive tot mai multe și internările la Terapie intensivă și decesele din 2021 le pot depăși cele din 2020.
Conform aceluiași studiu, atingerea cifrei de două milioane de vaccinați săptămânal „ar putea va avea un impact mult mai substanțial”.
Noul virus mutant poate fi cu peste 50% mai contagios
Regatul Unit, prima țară care a început vaccinarea populației la finele anului trecut, urmează să înceapă în aceste zile și injectarea şi un al doilea ser antiCovid, cel de la Oxford-AstraZeneca, aprobat în Regatul Unit.
Premierul britanic Boris Johnson a anunțat și el că nu exclude extinderea şi înăsprirea restricţiilor în Anglia, din cauza vitezei cu care se răspândeşte noua variantă, mult mai contagioasă, a virusului Sars-Cov-2.
„Intrăm într-o nouă fază foarte periculoasă a pandemiei și vom avea nevoie de o acțiune națională decisivă din timp pentru a preveni o catastrofă în ianuarie și februarie”, a declarat Andrew Hayward, profesor de epidemiologie și boli infecțioase de la University College London.
Studiile actuale susțin îngrijorările experților că noul virus mutant poate fi cu peste 50% mai contagios decât tulpinile deja răspândite rapid în Europa. În ciuda interdicțiilor impuse britanicilor în multe țări, noua mutație a virusului continuă să treacă nestingherită frontierele.