Avertizarea a fost făcută de către Dan Voiculescu. Profesorul explică faptul că doar o reacție solidară, la nivel național, ne poate ajuta să depășim acest moment dificil cauzat de infamul COVID-19.
„Restricțiile anunțate ieri de autorități după cele aproape 10.000 de noi cazuri de Covid19 înregistrate într-o singură zi, precum și perspectiva extrem de îngrijorătoare de a ajunge la peste 20.000 de cazuri zilnice într-un viitor foarte apropiat reflectă o criză națională majoră.
Dincolo de investițiile și mobilizarea din ultima perioadă, este evident că sistemul sanitar românesc nu poate administra eficient un asemenea volum de îmbolnăviri. Catastrofa umanitară petrecută în Italia, în primăvară, reprezintă un pericol imediat și pentru România. O rețea de sănătate copleșită nu mai poate răspunde tuturor urgențelor medicale, situatie în care numărul victimelor ar putea crește exponențial”, a scris Dan Voiculescu pe blog-ul său.
Responsabilitatea cade și pe umerii noștri
De asemenea, Dan Voiculescu a subliniat că în acest context, responsabilitatea cade și umerii noștri, nu doar pe autorități sau medici. „Virusul se răspândește incontrolabil” iar diferența „dintre viață și moarte” o poate face oricare dintre ei.
„Într-un asemenea context, responsabilitatea combaterii Pandemiei nu mai este doar a medicilor sau a autorităților. Nu ne putem păstra același stil de viață, așteptând că alții să ne rezolve problema. Astăzi, când virusul se răspândește incontrolabil, diferența dintre sănătate și boală, chiar dintre viață și moarte, o poate face fiecare dintre noi. De la purtarea măștii până la evitarea oricărei interacțiuni directe care nu este absolut necesară, avem multiple posibilități de a ne proteja pe noi și pe ceilalți. Nu trebuie să așteptăm să fim salvați de către alții. Ne putem salva singuri dacă înțelegem, cu adevărat, miza momentului.
Analizând lucid întregul lanț de vulnerabilități actuale, de la blocajul instituțional, la tensiunea socială generală și amenințarea directă a vieții a sute de mii de români aflați în categoriile vulnerabile, putem aprecia că ne confruntăm cu cea mai mare amenințare la adresa națiunii noastre din ultimii 85 de ani – după instalarea prin teroare a regimului comunist. Este o constatare care nu trebuie să ne alarmeze, ci să ne mobilizeze.
Dacă suntem responsabili, înțelegem că, până când nu trece pericolul unui colaps sanitar, nu mai avem alți adversari în afara noului Coronavirus. Doar o reacție solidară, la nivel național, ne poate ajuta să depășim cu bine acest moment.
În istoria noastră avem exemple care ne pot mobiliza. Marile realizări ale acestei națiuni au fost împlinite după momente de grea cumpănă. Amintesc doar că în 1917, cu doar un an înainte de Marea Unire, România era aproape integral sub ocupație străină. Însă mobilizarea responsabilă a tuturor românilor a făcut atunci diferența. O poate face și acum.
Am deplină încredere în capacitatea noastră de a depăși criza actuală. Sunt încrezător în capacitatea românilor de a se uni la greu. Am credință în România.
În următoarele luni, avem de dus un război dur împotriva unui virus care amenință viața noastră, a copiilor, a părinților și a bunicilor noștri. Deși va fi extrem de greu, cu inteligență și solidaritate națională, îl putem câștiga”, a conchis acesta.