Un nou bilanţ al epidemiei cauzate de noul coronavirus indică 2.000 de morţi în China, după anunţarea miercuri de către autorităţile din provincia Hubei (centru), epicentrul epidemiei, a 132 de noi decese.
În buletinul său prezentat zilnic, comisia de sănătate din provincia chineză a raportat, de asemenea, 1.693 de noi cazuri de contaminare cu virusul ucigaș, cea mai scăzută cifră înregistrată într-o săptămână.
Cu această nouă evaluare în provincia Hubei, numărul cazurilor de contaminare în China continentală a ajuns la cel puţin 74.000, citează Agerpres presa internațională.
În alte părţi ale lumii, au fost înregistrate aproximativ 900 de cazuri de contaminare şi cinci decese în aproximativ 30 de ţări.
Neîncredere în autoritățile chineze
În context, se înmulțesc suspiciunile privind faptul că autoritățile chineze au știut mai demult de amenținarea coronavirusului, dar au preferat să ascundă gravitatea situației.
Noi informaţii demonstrează că preşedintele Xi Jinping ştia de la începutul anului că ţara se confruntă cu un inamic nevăzut şi deosebit de periculos, dar nu a acţionat în consecinţă.
Astfel, tentativa de muşamalizare a datelor despre epidemie a fost demascată de un discurs al preşedintelui Xi Jinping, care îşi propunea cu totul altceva: să-i liniştească pe cei aproape un miliard şi jumătate de chinezi. Mesajul cuvântării: partidul comunist ştia, partidul comunist s-a pocupat, situţia este sub control.
Scăparea din discurs
Dar, în cuvântarea respectivă, liderul de la Beijing spunea că a dat încă de pe 7 ianuarie primele ordine pentru combaterea virusului.
Și tocmai această încercare de a poza în liderul care a condus personal operaţiunile a avut un efect de bumerang: data de 7 ianuarie menţionată de el nu corespunde cu informaţiile oficiale date publicității până acum de autoritățile chineze.
Până acum, autorităţile au susţinut tot timpul că primele informaţii despre coronavirus au apărut pe 20 ianuarie, pentru ca două zile mai târziu să fie decisă închiderea provinciei Hubei, focarul epidemiei.