Experții au tras un semnal de alarmă cu privire la posibila răspândire a febrei hemoragice Crimeea-Congo, sau CCHF, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus-o pe lista celor 9 „boli prioritare”.

Lista conține bolile care, în opinia organizației, reprezintă cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice.

Boala a făcut deja victime în Europa

Avertismentele oamenilor de știință nu se referă la un viitor ipotetic, ci la ceva ce se întâmplă deja în Europa, Spania raportând deja un caz de boală mortală anul trecut. Țara a detectat primele cazuri de CCHF în 2011 și 2016. În 2016, un bărbat a murit după ce a fost diagnosticat cu această boală în urma unei mușcături de căpușă în Spania.

Într-un interviu acordat pentru Modern Diplomacy, Ali Mirazimi, virusolog la Institutul Karolinska din Suedia, a declarat că căpușele purtătoare ale virusului „se deplasează prin Europa din cauza schimbărilor climatice, cu veri mai lungi și mai uscate”.

CCHF a fost detectată recent în Irak și Namibia, în timp ce în Pakistan, două persoane ar fi murit din cauza bolii. Irakul a suferit o explozie de cazuri de CCHF anul trecut, cu un total de 212 incidente înregistrate între 1 ianuarie și 22 mai. În acest an, se estimează că au fost înregistrate deja 100 de cazuri, cu 13 decese.

CCHF a fost detectată pentru prima dată în Crimeea în 1944, de unde își trage numele, transmite Euronews. 

Care sunt simptomele bolii?

Este cauzată de un virus transmis de căpușe, Nairovirus, care aparține familiei Bunyaviridae. Virusul provoacă focare severe de febră hemoragică virală – cu simptome precum febră mare, dureri de cap, dureri de spate și articulare, dureri de stomac și vărsături – și are o rată de mortalitate de 10 până la 40 la sută.

În cazurile severe, icterul, schimbările de dispoziție și percepțiile senzoriale apar, de asemenea, pe lista simptomelor cauzate de virus, potrivit OMS.

Unele animale, cum ar fi bovinele, ovinele și caprele, sunt susceptibile la acest virus. Oamenii pot contracta virusul fie fiind mușcați de o căpușă purtătoare a virusului, fie intrând în contact cu sângele sau țesuturile animalelor infectate în timpul și imediat după sacrificare.

Din acest motiv, majoritatea cazurilor de FCHF la om au implicat lucrători din abatoare și medici veterinari.

În cazul în care este mușcat de o căpușă infectată, perioada de incubație a virusului la om poate dura, de obicei, între 3 și 9 zile. Oamenii își pot transmite virusul între ei prin contactul cu sângele, secrețiile sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate.

Cei care se însănătoșesc o fac în aproximativ a noua sau a zecea zi după ce s-au îmbolnăvit. Cei care cedează în urma bolii mor în medie în a doua săptămână de boală.