Numărul victimelor virusului ucigaș pare să nu mai poată fi controlat în China, deşi autorităţile şi-au dublat eforturile pentru a împiedica răspândirea unui nou coronavirus mortal. Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Thailanda, Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, a ajuns în China pentru a discuta cu autorităţile mijloacele de a stopa epidemia.

Ma Xiaowei, ministru responsabil pentru Comisia Națională de Sănătate în guvernul de la Beijing, a atras atenţia că rata de transmisibilitate a noului coronavirus, care până în acest moment a ucis 81 de persoane, devine tot mai puternică, astfel că numărul infecțiilor ar putea continua să crească alarmant. El a mai spus, potrivit Reuters, că autoritățile au cunoștințe limitate despre noul virus și nu se cunoaște cât de mare este riscul ca virusul să sufere mutații.

De altfel, ministerul chinez de finanţe şi Comisia naţională pentru sănătate din China au alocat o sumă record de 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde de dolari), pentru a putea ţine sub control răspândirea virusului, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Ministerului chinez de Finanţe.

Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30%, până la 3000, aproximativ jumătate din Hubei. Premierul chinez Li Keqiang a făcut o vizită la Wuhan pentru a inspecta eforturile de a controla epidemia și a stat de vorbă cu pacienții și personalul medical, a tranmis Guvernul chinez într-un comunicat.

CGTN

@CGTNOfficial

Chinese Premier Li Keqiang, entrusted by President Xi Jinping, has arrived in to inspect and guide the response work; he will also visit patients and medical workers in the area

View image on Twitter

Wuhan, un oraş-fantomă

La Wuhan, circulaţia maşinilor „neesenţială” a fost interzisă după miezul nopţii în centrul metropolei, devenită straniu de silenţioasă, aşa cum a constatat o echipă a AFP, citată de News.ro. Şoferii voluntari, recrutaţi de autorităţi, transportă gratuit bolnavii la spitale.

Odată ajunşi aici, situaţia este uneori haotică: pacienţii trebuie să aştepte ore înainte de a fi văzuţi de un medic şi de a afla dacă au fost sau nu contaminaţi.  Wuhan şi regiunea sa au fost plasate în carantină de joi cu scopul de a preveni o nouă propagare a maladiei.

În total, 56 de milioane de persoane sunt izolate de lume. În oraşul transformat în fantomă, difuzoarele transmit un mesaj prin care cetăţenilor li se cere să meargă la spital fără întârziere dacă nu se simt bine.

Autorităţile din China au demarat la Wuhan, oraşul cu 11 milioane de locuitori, aflat în centrul epidemiei şi plasat în carantină de joi, construcţia unui spital, capabil să primească în termen de 10 zile 1.000 de pacienţi infectaţi cu noul tip de coronavirus. Lucrările trebuie finalizate în timp record, pentru ca spitalul, construit din prefabricate, pe o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi, să îşi deschidă porţile pe 3 februarie, potrivit agenţiei Xinhua.

În total, potrivit unui calcul întocmit de AFP, sunt izolate de restul lumii 13 localităţi din regiunea Hubei, având capitala la Wuhan, cu o populaţie de 41 de milioane de locuitori.

Scenariu apocaliptic avansat de experţi: pot muri zeci de milioane de oameni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut „situaţia de urgenţă din China”, însă a apreciat că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus, arată Agerpres.

Cu toate acestea,  pe baza unei analize predictive, cercetătorii americani avertizaseră cu trei luni în urmă de apariția cazurilor în China că 65 de milioane de oameni ar putea muri în urma infecției cu coronavirus. Specialiştii de la Johns Hopkins Center for Health Securit au realizat un model computerizat al unei pandemii ipotetice, ca parte a unei cercetări medicale, informează dailymail.co.uk. Simularea a dat ca rezultat 65 de milioane de oameni, de pe întregul glob, în numai 18 luni de la izbucnirea pandemiei.

Aici poate fi urmărită în timp real evoluţia transmiterii coronavirusului pe o hartă globală.

Doctorul Eric Toner, de la Johns Hopkins, a declarat că nu a fost deloc surprins când a aflat de coronavirus, la sfârșitul lunii decembrie. Toner mai spune că boala pare a fi mai puțin gravă decât SARS, dar pe de altă parte pare să se transmită cu mai mare ușurință decât aceasta. Coronavirusul este o infecție a tractului respirator care poate duce la pneumonie sau la o simplă răceală.

În modelul computerizat realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins Center for Health Security, totul a început cu câțiva fermieri care s-au prezentat la doctor pentru simptome asemănătoare pneumoniei. Apoi virusul a ajuns la comunitățile sărace din America de Sud, iar după șase luni virusul se extindea în toată lumea și provoca moartea a 65 de milioane de oameni.