Acesta este cel de-al cincilea trimestru de creştere consecutivă în statele membre UE, deşi barometrul indică o încetinire a ratei de creştere de la valoarea maximă înregistrată în T1 2010, de 2,5%. În UE, nivelul cheltuielilor diferă foarte mult de la o ţară la alta, conform Barometrului. Acesta arată că ţările est europene, cum ar fi Polonia, Letonia şi Estonia, au înregistrat o creştere puternică a cheltuielilor de consum, în timp ce Irlanda şi Grecia au înregistrat o scădere puternică a cheltuielilor, în general.
În ceea ce priveşte ţările UE mai mari, Barometrul indică o uşoară scădere a cheltuielilor în Germania şi Italia, dar şi o evoluţie moderată a ratelor de contracţie pe parcursul trimestrului. Cheltuielile de consum au continuat să crească în Marea Britanie şi în Franţa, deşi rata de creştere a încetinit faţă de T3. Reducerea creşterii s-a datorat, în parte, condiţiilor meteorologice nefavorabile din T4, o situaţie care a afectat multe ţări nord europene. Barometrul arată că situaţia înregistrată în Spania indică o creştere a cheltuielilor, chiar dacă ritmul a fost mai lent decât în T3.
În T4, cheltuielile neajustate pe carduri Visa au totalizat 253 miliarde euro, cu 17,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2009. Valoarea medie a tranzacţiei a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv la 50,1 euro, de la 50,8 euro în T3.
Philip Symes, director financiar al Visa Europe, susține că „consumatorii europeni s-au confruntat cu o rată tot mai mare a inflaţiei, cu măsuri de austeritate impuse de guvern, o slabă creştere economică şi, în multe cazuri, condiţii meteorologice nefavorabile în ultimul trimestru din 2010.”
„Având în vedere toate aceste dificultăţi, probabil că încetinirea ritmului de creştere a cheltuielilor de consum nu este deloc surprinzătoare. Este încurajator totuși faptul că Barometrul cheltuielilor de consum din UE indică o creştere continuă a sumelor cheltuite de consumatori. Aceștia au o contribuţie însemnată la economia UE, prin urmare tendinţa de creştere mai lentă se va reflecta, cel mai probabil, în valorile PIB pentru prima parte a anului 2011”, continuă Symes.
Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza cheltuielilor efectuate de pe toate cardurile emise de Visa – de debit, de credit şi preplătite.
Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajustează datele brute despre tranzacţiile Visa în funcţie de o serie de factori. Mai întâi, datele sunt modificate în funcţie de variaţia numărului de carduri Visa emise, astfel încât să fie reprezentative pentru extinderea activităţii Visa. Apoi se face o ajustare pentru a compensa preferinţa consumatorilor de a folosi cardul.
Aceasta se bazează pe o evaluare a tendinţelor de retragere a numerarului şi de efectuare a tranzacţiilor la punctele de vânzare (POS) de pe carduri Visa. În final, pentru a include inflaţia, din date se scad modificările aduse indicelui preţului de consum pentru a oferi un indicator al modificărilor reale intervenite la nivel de cheltuieli pe gospodărie.