Se apropie momentul în care scăpăm de vizele pentru Statele Unite

Aderarea la programul Visa Waiver, care le va permite românilor să călătorească fără vize în SUA, pare tot mai aproape.

Dana Bucin, avocată româncă din Connecticut şi lider important al diasporei române în SUA, a vorbit la Antena 3 despre acest subiect.

Condiţia pentru aderarea României în Visa Waiver Program este de a reduce rata de refuz a avizelor sub pragul de 3%, a explicat Dana Bucin.

Există două modalități de a realiza acest lucru, iar prima și cea mai puternică metodă este încurajarea reînnoirii de vize. Avocata a subliniat că oricine deține o viză care a expirat în ultimii 4 ani sau care este încă validă, chiar și cu mulți ani încă valabilitate, este încurajat să aplice pentru reînnoirea vizei.

Procedura este simplă și se poate realiza online, pe site-ul Consulatului SUA în București. Nu este nevoie de un interviu, iar rata de aprobare este de aproape 100%.

„Aceasta este cea mai bună strategie pe care o avem, deci toată lumea care poate să-și reînnoiască o viză B1, B2 e rugată să o facă.

Al doilea mod de a reduce rata refuzurilor la sub 3% este de a diminua refuzurile care ne vin din partea diasporei române din Europa și în general din afara granițelor românești.

Pentru a putea explica acest lucru, țin să vă spun faptul că sub legea americană există o prezumție de imigrant pentru orice persoană care a emigrat deja o dată în afara granițelor țării de origine și se presupune că această persoană are intenție de a emigra și a doua oară.

Aceasta explică, nu total, dar în parte, de ce rata refuzurilor este mult mai mare pentru românii din Italia, Spania și Marea Britanie decât pentru românii din România. Ca atare, ori că ne place, ori că nu ne place această prezumție legală, ea se aplică”, a precizat Dana Bucin la Antena 3.

Ce ar trebui să facă românii din diaspora pentru a ajuta?

Dana Bucin a menționat că ar încuraja românii din diaspora să se abțină de la solicitarea unei vize noi de tip B1, B2 până după data de 1 octombrie 2024.

Ea a explicat că prin această abținere se poate reduce rata de refuz și necesitatea de a compensa în țară cu mai multe aplicații aprobate. Pentru a ilustra acest concept, a menționat că fiecare aplicație negată în diaspora trebuie să fie compensată cu 33 de aplicații aprobate în țară.

Avocata a adăugat că dacă se vor abţine pentru moment de la aceste solicitări, românii din diaspora ar putea avea surpriza plăcută de a nu mai fi necesar să solicite astfel de vize după 1 ianuarie 2025, putând călători nestingheriți.

sua, romania, steag
SURSA FOTO: Dreamstime

Care sunt beneficiile Visa Waiver?

Avocata Dana Bucin a menţionat şi care sunt cele mai importante avantaje pentru cetăţenii români. Ce se va întâmpla după ridicarea vizelor pentru Statele Unite?

Cel mai important este că va exista mobilitate între România şi SUA pe mai multe planuri:

  • cultural,
  • educațional,
  • medical,
  • legal,
  • antreprenorial,
  • comercial.

„Acei antreprenori, medici, avocați, studenți, artiști vor putea călători mult mai nestingherit între România și Statele Unite.

De asemenea, nu vor avea nevoie de o viză, nu vor trebui să meargă la Consulatul Americii în București.

Pur și simplu se înregistrează într-o bază de date care se cheamă ESTA, costă aproximativ 14 dolari să te înregistrezi în ESTA, comparativ cu 185 de dolari cât costă o viză B1, B2”, a mai precizat avocata pentru sursa citată.