Cei care se hotarasc sa le ofere partenerilor de afaceri o saptamana de pescuit in Romania sau doar o zi-doua si nu detin foarte multe informatii in domeniu, vor trebui sa faca un popas obligatoriu la aceeasi Asociatie Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, care dispune de propriile baze piscicole (iazuri, helestee, tronsoane de apa curgatoare).
Foarte important, intre 15 aprilie si 15 iunie este interzis pescuitul in toate apele Romaniei, iar in Delta intervalul este prelungit cu inca o luna – de la 15 martie la 15 iunie – deci nu planuiti nici o excursie in aceste perioade.
In cazul in care timpul oaspetelui dumneavoastra este limitat cea mai buna optiune este o locatie din apropierea orasului dumneavoastra de resedinta. In jurul Bucurestiului exista o multime de lacuri ce ar putea sa ne satisfaca acest hobby: Afumati, Sindrilita, Valea Pasarea, Piteasca, Branesti, Valea Mocanului (langa Corbeanca), iar in tara putem merge la lacul Surduc, din judetul Timis (foarte bogat in peste de talie mare), lacul Tileagd, pe langa Oradea, la lacul Oltina de langa Constanta, la sistemul de bazine piscicole de pe raul Rotbav din judetul Brasov, pe Dunare si pe baltile limitrofe acesteia, in Delta etc. De retinut este faptul ca vom fi nevoiti – pentru a pescui legal pe un anume ochi de apa – sa platim o taxa a carei valoare variaza de la 50.000 de lei la 350.000 lei pe zi.
O locatie deosebita este lacul Sarulesti situat la 37 de km de Bucuresti, pe soseaua spre Urziceni. Aici a avut loc, in 2000, Cupa Mondiala la crap care s-a bucurat de participarea a aproximativ 200 de echipe din intreaga lume. Cu acest prilej a fost capturat un exemplar de 37,6 kg, record mondial, ce a fost fotografiat, filmat si omologat, dupa care a fost eliberat. Abonamentul pentru a avea acces pe lacul Sarulesti, costa insa 1.000 USD/an.
Delta Dunarii este un rai al pescarilor
Pentru un sejur mai lung (sase-sapte zile) complexul Cormoran-Uzlina, situat in Delta Dunarii, pe bratul Sf. Gheorghe, la 38 de km de Tulcea este locul ideal. Acesta apartine companiei Simpa Turism (de semnalat ca insusi directorul firmei e un impatimit pescar). De aici se poate merge la locul pe care l-am ales pentru pescuit, fie pe jos, daca ne-am hotarat pentru malul Dunarii, fie cu barca, pe Dunare, pe canalele Deltei sau pe lacurile din Delta. O zi de deplasare cu toate cheltuielile incluse (benzina, plata barcagiului etc.) se ridica la aproximativ 20 USD (tariful scade in functie de numarul de zile pentru care se doreste folosirea ambarcatiunii firmei). In plus, pescarii ce apeleaza la barca beneficiaza si de sfaturile barcagiilor cu privire la cele mai bune zone pentru pescuit, iar la intoarcere, personalul complexului poate gati pestele prins. Tarifele pentru un sejur complet variaza intre 490 si 730 USD de persoana. Cei veniti cu automobilul il pot lasa fara grija in parcarea pazita a benzinariei Cormoran, bineinteles contra cost.
Nu trebuie uitata nici plata taxei catre AGVPS Tulcea, de 55.000 de lei pe zi, pentru a pescui legal in Delta. Perioada cea mai potrivita pentru pescuit este iunie-august pentru caras, crap, somn si biban si octombrie-martie pentru pestii rapitori: caracalina (stiuca), salau etc. In plus, exista printre pescari, credinta ca in prima saptamana de dinainte si de dupa luna plina, pestele „trage” cel mai tare. Asupra performantelor, in ceea ce priveste captura, influenteaza atat nivelul Dunarii (cu cat e mai scazut, cu atat este mai bine), cat si limpezimea apei.
Ca sfat pentru pescari: desi la fata locului ati putea fi invidios pe vecin, care cu alte unelte de pescuit are capturi mai mari, ganditi-va ca prin adoptarea uneltelor lui ati renuntat si la toata tehnica dvs. de pescuit, dobandita pana atunci.
Iar pentru ca perioada de iarna se apropie ar fi bine sa ne gandim ca poate n-ar fi rau sa incercam pescuitul la copca. Cu o foreza pentru gauritul ghetii si o lanseta de copca problema echipamentului este ca si rezolvata. Nu uitati imbracamintea groasa si mai ales nu uitati sa verificati cat de groasa e gheata.
Visand la pestele cel mare
11 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 11 octombrie 2001, 15:00
Cei care se hotarasc sa le ofere partenerilor de afaceri o saptamana de pescuit in Romania sau doar o zi-doua si nu detin foarte multe informatii in domeniu, vor trebui sa faca un popas obligatoriu la aceeasi Asociatie Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, care dispune de propriile baze piscicole (iazuri, helestee, tronsoane de apa curgatoare). Foarte important, intre 15 aprilie si 15 iunie este interzis pescuitul in toate apele Romaniei, iar in Delta intervalul este prelungit cu inca o
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook