ANM anunță temperaturi de până la -20 de grade Celsius

Elena Mateescu, directorul ANM, a oferit mai multe declarații despre starea vremii în următoarea perioadă. Temperaturile în această noapte pot ajunge până la -20 de grade Celsius.

„Ne așteaptă o noapte și o dimineață foarte rece, pentru ca tot în zona Moldovei, dar și în depresiunile din estul Transilvaniei, mâine dimineață este posibil să consemnăm valori apropiate de -15 grade, posibil spre -18 -20°, având în vedere și valabilitate avertizării meteorologice de cod galben ce vizează jumătatea estică a țării, unde este și menționat faptul că în această noapte, și nu în ultimul rând și în noaptea de marți spre miercuri, vremea în regiunile centrale, nordice, estice ale țării va fi geroasă pe parcursul nopților și dimineților”, a precizat șefa ANM.

A fost prelungită avertizarea de Cod Portocaliu de viscol

Directoarea ANM a vorbit despre cele două coduri în vigoare la acest moment pe teritoriul țării noastre.

„În afara avertizării meteorologice de cod galben, trebuie să menționăm faptul că a fost prelungit avertizarea meteorologică de cod portocaliu de tip nowcasting până la ora 20:00 pentru zone din județul Brăila, Ialomița și Buzău, acolo unde intensificările vântului vor fi unele puternice, pentru că rafalele vor putea depăși 80-85km/h.

Din punct de vedere termic, rămânem pe un fond de vreme rece, geroasă noaptea și dimineața, pe tot parcursul acestei săptămâni, când la nivelul maximelor temperaturile vor fi preponderent negative, cu cele mai coborâte valori în zona Moldovei, în jumătatea nordică a acestei regiuni, maximele astăzi nu au depășit -10°C.

De altfel, la această oră consemnăm -11° la Rădăuți, -9°, -10° în jumătatea nordică a acestei regiuni, cu -1° în Capitală, chiar -2° la București, afumat cu 0, -2° în zona litoralului”, a precizat ea.

Ninsorile vor continua în Moldova și la munte

Stratul de zăpadă va înregistra o creștere considerabilă în perioada imediat următoare, anunță Elena Mateescu, mai ales în Moldova și în zonele de munte.

„Și, așa cum spuneam, vor mai continua și ninsorile în zona Moldovei, dar și în zona montană, acolo unde stratul de zăpadă nou depus va însuma față de ceea ce s-a depus până în prezent, pentru că avem grosimi considerabile, variabile într-adevăr, în toată regiunea Moldovei, de la unu până la 15-25 de centimetri și în condițiile în care ninsorile vor continua, este posibil să consemnăm mâine dimineață un strat consistent, mai ales în această parte a țării”, a spus Elena Mateescu pentru Antena 3 CNN.

ninsoare, ninge, iarnă, zăpadă
SURSA FOTO: Dreamstime

Zonele afectate de de Codul Portocaliu de fenomene meteo periculoase

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o notificare imediată de avertizare de cod portocaliu pentru diverse localități situate în mai multe județe. Avertizarea este în vigoare până la ora 20:00 a aceleiași zile, luni.

Atenționarea privind fenomenele meteorologice periculoase a fost transmisă către următoarele entități și instituții:

1. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
2. Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)
3. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)
4. Administrațiile Bazinale de Apă
5. Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU)
6. Prefecturile județelor Brăila, Ialomița și Buzău.

Codul Portocaliu va fi în vigoare din data de 08 ianuarie 2024 ora 16:00, până la 8 ianuarie 2024 ora 20:00.

Zonele afectate includ următoarele localități din:

Județul Brăila:
1. Ianca
2. Ulmu
3. Dudești
4. Traian
5. Cireșu
6. Mircea Vodă
7. Bărăganul
8. Zăvoaia
9. Jirlău
10. Ciocile
11. Bordei Verde
12. Roșiori
13. Surdila-Găiseanca
14. Vișani
15. Surdila-Greci
16. Făurei

Județul Ialomița:
1. Grivița
2. Scânteia
3. Reviga
4. Traian
5. Miloșești
6. Cocora
7. Valea Ciorii
8. Colelia

Județul Buzău:
1. Pogoanele
2. Săgeata
3. Padina
4. Rușețu
5. Luciu
6. C.a. Rosetti
7. Cilibia
8. Largu
9. Robeasca

Conform informării emise de ANM, se prevăd intensificări semnificative ale vântului, cu rafale ce pot depăși 80…85 km/h.

elena mateescu
SURSA FOTO: Facebook, Elena Mateescu

Este în vigoare și un Cod Galben de polei, ninsori şi vânt

Duminică dimineața, meteorologii au emis o avertizare de tip Cod Galben pentru vânt, polei și ninsori în regiunile Moldovei, Dobrogei și jumătatea de est a Munteniei. Avertizarea este valabilă până în dimineața zilei de marți. În noaptea de marți spre miercuri se prognozează temperaturi scăzute, cu ger în nord, centru și est, unde minimele termice pot atinge -20…-18 grade Celsius.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se prognozează o extindere a ariei precipitațiilor în toate regiunile. În ziua de duminică, se așteaptă în principal ploi, urmând ca treptat să predomine ninsorile. În regiunile Oltenia și Muntenia, în special, se preconizează acumulări locale de precipitații în intervalul de 15…30 litri pe metru pătrat.

În anumite zone, se anticipează formarea poleiului. Vântul va cunoaște intensificări temporare, cu viteze în general cuprinse între 45…50 km/h. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip Cod Galben pentru intensificări ale vântului, precum și pentru polei, ninsori moderate cantitativ și viscol în regiunile Moldovei, Dobrogei și jumătatea de est a Munteniei.

În intervalul amintit, în județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași, se prognozează ninsori moderate cantitativ, cu posibilitatea depunerii unui strat de zăpadă local de peste 10…15 cm.

Răcire semnificativă a vremii la început de săptămână

În noaptea de duminică spre luni (7/8 ianuarie) și în prima parte a zilei de luni (8 ianuarie), în regiunile sudice ale Moldovei, în partea estică a Munteniei și în Dobrogea, se prognozează precipitații preponderent sub formă de ploi, cu posibilitatea locală de depunere a poleiului. Ulterior, se așteaptă o schimbare în predominant ninsori.

Vântul va înregistra intensificări, cu rafale în general cuprinse între 55…70 km/h, iar în anumite intervale se vor înregistra condiții de viscol, determinând o vizibilitate redusă.

Conform meteorologilor, în prima parte a săptămânii se preconizează o răcire semnificativă a vremii. Astfel, marți se vor înregistra temperaturi maxime preponderent negative, situându-se în general între -8 și 0 grade Celsius.

În noaptea de marți spre miercuri (9/10 ianuarie), se prognozează temperaturi extrem de scăzute, cu ger în regiunile nordice, centrale și estice, unde minimele termice pot ajunge până la -20…-18 grade Celsius.

zăpadă, ninsoare, drumuri închise, cod roșu de ninsoare, viscol
SURSA FOTO: Dreamstime