Viscol la munte. A nins pe Transalpina și Transfăgărășan

Drumarii au intervenit, duminică dimineața, pe DN 67C, tronsonul cuprins între Rânca și Obîrșia Lotrului. S-a acționat cu un utilaj cu lamă și material antiderapant.

„A fost necesară intervenția având în vedere că noaptea trecută (sâmbătă – n.r.)a nins nu foarte mult, dar vântul a bătut destul de tare și temperaturile au scăzut, astfel că pe partea carosabilă a înghețat zăpada depusă”, spun reprezentanții DRDP Craiova.

Se închide circulația pe Transalpina

Drumarii au reamintit că, de luni dimineața, de la ora 8, se va închide circulația pe Transalpina.

A nins și pe Transfăgărășan

Drumarii au intervenit și pe Transfăgărășan. Potrivit Serviciului de Drumuri Naționale Pitești, condițiile meteorologice s-au înrăutățit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe DN 7C – Transfăgărășan, între Bâlea Cascadă (jud. Sibiu) și Piscul Negru (jud. Argeș), unde stratul de zăpadă măsoară 10 centimetri și pe alocuri carosabilul este acoperit cu gheață.

Potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, peste noapte condițiile meteo s-au înrăutățit semnificativ pe porțiunea cuprinsă între Bâlea Cascadă (jud. Sibiu) și Piscul Negru (jud. Argeș).

Stratul de zăpadă depus măsoară în jur de 10 cm, vântul bate cu putere, iar pe alocuri carosabilul este acoperit cu gheață.

Utilajele DRDP Brașov acționează duminică pentru curățarea drumului cu materiale antiderapante, însă condițiile de circulație rămân în continuare foarte dificile.

Avertisment pentru șoferi

Șoferii care vor să parcurgă drumul trebuie să fie echipați corespunzător pentru iarnă. Salvatorii montani le atrag atenția celor dornici de aventuri să se asigure că au toate informațiile despre vreme înainte de a pleca pe un traseu montan.

Având în vedere scăderea temperaturilor la altitudine, a intensificării bruște a vântului, a posibilității apariției ceții dense în orice moment al zilei și pentru siguranța participanților la trafic s-a luat decizia ca începând de luni circulația rutieră să fie interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum: DN7C (Transfăgărășan) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km. 104+000 – km. 130+800); DN67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km. 34+800 – km. 59+800).

La altitudine schimbarea condițiilor meteorologice are o dinamică sporită, ceea ce face ca siguranța celor care tranzitează aceste drumuri montane poate fi pusă în pericol de fenomenele meteorologice imprevizibile în această perioadă a anului, potrivit DRDP Brașov.

ANM a emis Cod Galben de vânt în 26 de județe

ANM a emis o atenţionare meteorologică Cod Galben, semnalând intensificări ale vântului în intervalul 05 noiembrie, ora 10 – 06 noiembrie, ora 02.

„Vântul va avea intensificări pe parcursul zilei în Banat, Crişana, vestul şi nord-vestul Transilvaniei şi în zonele montane cu viteze de 55…70 km/h, iar seara şi noaptea mai ales în Carpaţii Orientali. La altitudini mai mari de 1700 m, rafalele vor depăşi 90…100 km/h”, precizează meteorologii.

Intensificări temporare ale vântului se vor semnala şi în regiunile estice şi sud-estice, cu viteze în general de 45…50 km/h. În regiunile intracarpatice vor fi averse, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp.