Managerii IT şi oamenii cu putere de decizie din rândul companiilor au o nouă preocupare, de care au uitat mai bine de cinci ani. Dacă e oportun sau nu să treacă toate PC-urile angajaţilor şi eventual serverele companiei la noul sistem de operare Microsoft.
 
Problema se pune deja şi în rândul companiilor româneşti, după lansarea de săptămâna trecută de către Microsoft România a noului sistem de operare Vista, în variantele Business şi Enterprise, însoţite de noul pachet Office 2007 şi de sistemul de operare pentru servere al Microsoft, Exchange 2007.

Conform unor studii recente în rândul persoanelor cu putere de decizie din departamentele IT din cadrul companiilor din SUA, peste 80% din intervievaţi nu îşi pun problema dacă vor migra sau nu PC-urile către Vista, dar nu consideră oportun să facă acest lucru în următoarele şase luni. Motivul? Nu cunosc încă în ce măsură aplicaţiile pe care le folosesc sunt compatibile cu Vista, când vor fi disponibile noi variante ale acestor aplicaţii şi care ar fi costurile trecerii la mediul de lucru oferit de noul Windows.

„Începând cu Februarie 2005, peste 93 de milioane de informaţii personale au fost corupte sau furate în întreaga lume. De aceea, caracteristicile de securitate ale unui sistem software devin critice şi esenţiale. Primul lucru pe care l-am făcut în noul sistem de operare a fost reducerea suprafeţei de atac prin reducerea privilegiilor de administrator la majoritatea serviciilor ce rulează în Windows, inclusiv browser-ul Internet Explorer 7“, descrie Tudor Galoş, product manager la Microsoft România, cea mai importantă caracteristică a Vista.
„În plus, foloseşte tehnologii create pentru zona consumer, care vor fi folosite în mediul business pentru că aşa sunt obişnuiţi utilizatorii să folosească PC-ul, aşa cum îl folosesc şi acasă“, spune Ovidiu Artopolescu, directorul general al companiei. Luând în calcul cele două aspecte, Dan Bulucea, marketing managerul companiei, estimează că factorul TCO (Total Cost of Ownership), adică costurile de administrare şi exploatare ale unuei infrastructuri IT bazate pe tripleta Vista – Office 2007 – Exchange 2007 se reduc cu până la 50% faţă de alte soluţii, inclusiv deja „vechiul“ Windows XP.

Totuşi, cel puţin câteva luni, managerii IT vor avea ceva bătaie de cap. „La nivelul aplicaţiilor de business nu am sesizat incompatibilităţi cu Vista, dar există încă probleme pe partea de hardware, nu există drivere compatibile cu varianta finală, lucru surprinzător, având în vedere că toţi producătorii de sisteme şi componente s-au plâns că Vista e lansat târziu“, spune Gheorghe Dobrea, directorul general al Intelprof, companie de consultanţă, asistenţă şi audit IT. „Prin urmare, sunt încă probleme cu toate programele care fac apel la funcţiile de sistem şi drivere. Nu cred că firmele vor migra către noul sistem de operare în următoarele luni, iar când o vor fac vor trebui să apeleze la o testare riguroasă a infrastructurii“, adaugă acesta. În schimb, Dobrea apreciază că implementarea noului sistem de operare şi a pachetului Office nu va genera costuri semnificative cu instruirea angajaţilor, „aceasta se poate face chiar la locul de muncă, fără a determina o scădere a productivităţii“.

Dar, mai devreme sau mai târziu, trecerea la noul Windows se va produce. „Reducerea costurilor de operare pe PC în cazul implementării de Windows Vista este de aproximativ 340 de dolari pe PC, pe an“, estimează Tudor Galoş. Programul Express Upgrade permite clienţilor care cumpără calculatoare cu Windows XP Professional sau cu Windows XP Media Center preinstalat să beneficieze de upgrade gratuit la ediţiile similare de Windows Vista“, încheie acesta. 

Schimbări la nivelul organizaţiilor

Vista

STUDIU DE CAZ La Hidroelectrica, testele au început încă de la primele versiuni beta de Vista şi Office 2007, iar planificarea migrării a început prin teste concrete la mijlocul lunii noiembrie. Aproximativ 60% din calculatoarele organizaţiei sunt compatibile pentru migrarea rapidă la Windows Vista. Până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului viitor, marea majoritate a calculatoarelor de la Hidroelectrica vor rula Windows Vista.

Office

COSTURI În cazul unui PC al unei companii pe care rulează Vista, reducerea costurilor de operare pe PC în cazul implementării de Windows Vista este de aproximativ 340 de dolari pe PC, pe an, estimează Microsoft.

UTILIZARE. Trainerii şi consultanţii IT estimează că pentru instruirea personalului cheltuielile vor fi minime iar, pe termen lung, productivitatea angajaţilor poate creşte prin simplificarea modului de lucru la noul Office.

Exchange

MULTIFUNCŢIONAL Noul OS pentru servere Microsoft are integrate funcţii avansate de comunicare în timp real şi un limbaj open-standard. Suportul pentru documentele bazate pe standardul XML şi integrarea nativă cu servicii Web fac însă Vista compatibil şi cu Linux. În cazul Windows Vista Enterprise, există un subsistem complet Unix/Linux, denumit SUA (Subsystem for Unix Applications). Acest subsistem permite rularea aplicaţiilor Unix/Linux şi a scripturilor Unix/Linux direct în Windows Vista, cu modificări minore, ceea ce reduce costurile de interoperabilitate.