Pe Alexandra am cunoscut-o la o cafea, în Centrul Vechi. A venit în România să aducă pe podiumul de la Fashion Philosophy una dintre cele mai interesante colecții: ”Poison”. Nu este obișnuită cu această activitate aici, în țara ei natală, o ”Premieră” care i-a amestecat toate emoțiile și i-a stârnit deja dorința de a o repeta, cândva, undeva, printre designerii de la noi. Naturalețea pe care o afișează creionându-și povestea, combinată cu bucuria că, în sfârșit, munca sa este recunoscută și în România, nu te duce cu gândul că, parcă mai ieri, stătea la taclale cu Brooke Shields sau că, deseori, dă nas în nas cu Madonna, Sandra Bullock și multe alte personaje cu greutate la Hollywood: Alexandra îți vorbește ca și când te știe de o viață. 

Primii pași

”Cu o vacanță la New York”, așa începe aventura ei peste ocean. Avea 25 de ani și experimentase deja designul în câteva companii din România, știa secretele acestei meserii. Cu ce se deosebea de ceilalți colegi de breaslă?

Ei bine, Alexandra picta. De la trei ani. Când prietenele ei se jucau cu păpușile, Alexandra își exprima creativitatea prin pictură. O pasiune care a urmat-o până în America, unde i-a deschis mai multe drumuri și a transformat-o în singurul designer de la Couture Fashion Week care aduce un suflu nou prin picturile sale. ”Încerc să creez artă, emoție, să schimb puțin lumea modei”. O lume care, mărturisește ea, tinde ”mai mult spre uniformizare și mai puțin spre originalitate”.

 

Tocmai această deschidere a Alexandrei către originalitate și nou a făcut-o să spună ”Da”, când, mai mult din întâmplare, o româncă stabilită la New York a recomandat-o unei companii pentru postul de designer. Anii care au urmat i-au îmbogățit experiența, au maturizat-o, i-au dat încredere să înceapă pe cont propriu, de la zero, altceva. Așa a apărut ”Alexandra Art&Design”.

”Nu împlinisem 30 de ani. Atunci, mi-am schimbat ritmul de viață, mi-am făcut un atelier de croitorie, am pus pe hârtie un plan și m-am ținut de el cu toate forțele mele. Aproape 50.000 de dolari am investit în primul an”, își amintește Alexandra.

Și, cum tot avea nevoie de un nume de scenă, ”de ce nu și York, de la New-York?”, o idee care a dus la multe curiozități: ”Este căsătorită cu un domn York? Și-a păstrat și numele de fată?”. Nu, nu-i căsătorită cu niciun domn York, dar și-a păstrat numele de fată, chiar și după ce s-a căsătorit cu Tudor, care, împreună cu cei doi copii, echilibrează viața de artist a Alexandrei.

Și modă și pictură

Astăzi, tablourile sale sunt făcute pe comandă și se vând chiar și cu 30.000 de dolari, în timp ce rochiile spun întotdeauna o poveste. ”Sunt singurul artist-designer care, până acum, am prezentat simultan creații din categorii diferite: o colecție de modă couture și o expoziție de pictură”, mai oferă ea un amănunt.

Toate aceste lucruri create de Alexandra au în spate foarte multă muncă, dar nu s-ar da niciodată înapoi din a o lua de la capăt. Deseori, ziua de lucru începe la 06:30 dimineața și se încheie la 02:00 noaptea, mai ales când se află pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru un show anume.

”De cele mai multe ori, lucrez în parteneriat, cu echipe, angajez persoanele de care am nevoie pentru anumite proiecte, pe o perioadă determinată”, detaliază ea.

Mai departe, în planurile îndrăznețe ale Alexandrei, sunt punctate trei direcții: un business în România, un proiect de fotografie (”One person, many faces”) și, bineînțeles, celebrele show-uri newyorkeze de modă de la care nu va renunța niciodată. (Alexandra Popescu-York a fost numită între ”Cei mai buni designeri” la Couture Fashion Week, în 2016, în timp ce picturile sale au fost incluse în Expoziţia de Artă la 70 de ani de aniversare a Naţiunilor Unite, la New York).