În decembrie 1978, un număr de 52 de studenți chinezi, parte ai unui program de schimb între universități, se urcau într-un avion spre America, devenind pionierii unei mișcări în masă. La acea vreme, Republica Populară Chineză și Statele Unite ale Americii tocmai stabiliseră relații diplomatice. „În loc de o mână de studenți, ar trebui să trimitem mii”, declara la acea vreme liderul chinez Deng Xiaoping. De atunci, visul de a studia în America a însoțit fiecare generație de studenți chinezi, stabilind o legătură importantă între cele două societăți. Din 1978 și până în prezent, aproape 6 milioane de chinezi au studiat în America. Anul trecut, numărul studenților de origine chineză înscriși în învățământul superior american a crescut la un nivel record de peste 360.000, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Cu toate acestea, visul de a studia în America s-a năruit de când universitățile de acolo au fost atrase în conflictul geostrategic dintre cele două țări. Puteți observa acest fapt în cazul lui Jagger, în vârstă de 24 de ani, care își formase deja imagini precise despre cum ar trebui să decurgă cariera sa. Anul trecut Jagger a început un masterat în inginerie informatică la Universitatea Columbia și, după absolvirea din 2021, ar fi vrut să lucreze pentru una dintre cele mai importante companii de tehnologie din America, preferabil Google sau Facebook. Acum, însă, s-a răzgândit: „Aș prefera să susțin în dezvoltarea lor companiile chineze”, afirmă tânărul în vârstă de 24 de ani. Motivele sunt criza provocată de pandemia de coronavirus și războiul tehnologic dintre China și America. După primul an de studii la Universitatea Columbia, a revenit acasă în timpul vacanței în luna mai, iar acum părinții lui nu vor ca el să se întoarcă în Statele Unite. „În momentul de față, ei nu consideră Statele Unite ca fiind un loc sigur, din cauza virusului și din cauza lui Trump. Preferăm un mediu stabil”, a detaliat Jagger. Este imprevizibil ce reguli va adopta împotriva Chinei președintele american în funcție și, la urma urmei, studiile în America costă zeci de mii de dolari pe an.
Opinia lui Jagger despre America s-a schimbat. „Statele Unite nu sunt atât de libere pe cât mi-am imaginat.” Studentul în IT a fost deosebit de enervat de metodele folosite pentru a forța platforma video Tiktok să vândă afacerea americană. De asemenea, este îngrozit de atitudinea fondatorului rețelei Facebook, Mark Zuckerberg, pe care îl acuză că a creat din interes personal în Washington o mișcare împotriva companiei concurente Tiktok. De aceea, Jagger nu se mai poate imagina lucrând pentru Facebook. Întregul episod a trezit în el un nou sentiment național. „Ești obligat să alegi de ce parte te afli”, conștientizează Jagger.
Proaspăta interzicere a WeChat-ului este probabil să fi întărit acest sentiment, la fel cum au făcut și următoarele măsuri: acum câteva zile, guvernul american a retras vizele de la mai mult de o mie de studenți și cercetători chinezi, fiind suspectați că au legături cu armata chineză. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a menționat că studenții „care nu susțin aspirația Partidului Comunist Chinez către dominația militară” sunt încă bineveniți în universitățile americane.
Guvernul american a generat incertitudine încă din luna iulie 2020 când a anunțat că studenții străini își vor pierde dreptul de ședere dacă cursurile lor vor avea loc doar online. După o reacție din partea universităților, măsura a fost retrasă pentru că, la urma urmei, studenții străini reprezintă un factor economic semnificativ.
Mulți studenți sunt, de asemenea, iritați de un proiect de lege menit să-i țină pe cei originari din China departe de anumite discipline de înaltă tehnologie. Criticii acestui proiect de lege subliniază că, potrivit unui studiu al National Science Foundation, 90% dintre studenții chinezi de peste mări care studiază subiecte precum știință, tehnologie, inginerie, matematică lucrează încă în America la 10 ani după absolvire, astfel încât cunoștințele lor aduc beneficii economiei americane.
De câteva luni, studenții din aceste domenii au fost tot mai des chestionați de FBI atunci când au părăsit țara și echipamentul lor tehnic a fost examinat sau confiscat. Din acest motiv, Jagger și-a schimbat anul trecut domeniul de studii din inginerie electrică în programare software.
În numeroase grupuri studenții chinezi fac schimb de idei despre cum ar trebui să contracareze suspiciunile oficialilor consulari americani. „Trebuie să argumentați că această prejudecată nu corespunde spiritului liberal al științei americane”, sfătuiește un student în domeniul inteligenței artificiale. Un altul contrazice: „Este mai bine să vorbești puțin și să te prefaci că nu ai nimic de-a face cu inteligența artificială”.
Mulți studenți chinezi nu își vor începe cursurile în America anul acesta. Majoritatea au amânat decizia pentru anul următor. „Acest lucru se aplică pentru 40% dintre clienții noștri”, certifică Guo Yujia de la firma de consultanță în carieră Dreambig Career. „Tensiunea joacă cu siguranță un rol, are un efect mental”, adaugă managerul.
Alex, în vârstă de 23 de ani, și-a pus, de asemenea, în așteptare planurile de a studia în America. „Sinceră să fiu, am fost disperată”, spune fiica a doi medici din provincia Gansu. Ea a fost admisă la Universitatea Washington pentru a urma un masterat în administrarea afacerilor, dar săptămânile de incertitudine cu privire la restricțiile pentru studenții chinezi din cauza politicii și a pandemiei de coronavirus i-au produs un sentiment de neputință. În plus, „mulți oameni din China cred acum că oricine studiază în America este un trădător”. În același timp, Alex se teme de discriminare în America – „Nu vreau să lupt, vreau doar să studiez pașnic” – astfel încât a renunțat la Washington și caută acum alternative în Paris și în Singapore.
Sursă foto: INQUAM / Octav Ganea