Visul american: studenţii români au adus din SUA peste 11 milioane de dolari

Experienţe minunate, câteva mii de dolari sau euro, un atu pentru găsirea unui loc de muncă în ţară şi, nu în ultimul rând, o călătorie interesantă, din care ai doar de câştigat. Astfel explică studenţii români plecările în străinătate prin programele „work and travel”. Per total, tinerii au adus în România, în ultimul an, peste 11 milioane de dolari din Statele Unite. La aceşti bani se adaugă 2,5 milioane de euro din Europa, au declarat pentru capital

Experienţe minunate, câteva mii de dolari sau euro, un atu pentru găsirea unui loc de muncă în ţară şi, nu în ultimul rând, o călătorie interesantă, din care ai doar de câştigat. Astfel explică studenţii români plecările în străinătate prin programele „work and travel”. Per total, tinerii au adus în România, în ultimul an, peste 11 milioane de dolari din Statele Unite. La aceşti bani se adaugă 2,5 milioane de euro din Europa, au declarat pentru capital.ro reprezentanţii locali ai companiilor de work and travel.

„O adevărată experienţă”, spune pe scurt Alexandru Onofrei, un student român care a plecat în Statele Unite timp de 5 ani consecutiv şi a reuşit să se întoarcă de fiecare dată în ţară cu 5 sau chiar 6.000 de dolari după 3 luni de muncă. „Pe lângă asta am învăţat şi multe alte lucruri: cum să mă raportez la un şef, cum să comunic cu un manager, cum să îmi fac prieteni şi, mai ales, am învăţat să vorbesc fluent limba engleză”, mai spune Alexandru Onofrei.

Potrivit datelor furnizate de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, în acest an au fost plecaţi prin programe de work and travel aproape 3.000 de studenţi români care s-au întors în ţară cu sume care cumulat ajung la peste 11 milioane de dolari. În 2008 au fost plecaţi 7.000 de tineri români, dar situaţia economică dificilă din SUA justifică scăderea drastică a numărului de studenţi.

„Datele sunt deocamdată preliminare, deoarece companiile americane vor putea furniza cifrele reale abia la încheierea anului financiar”, spune Constantin Dancu, director de proiecte în cadrul companiei Zip Travel.

Salarii atrăgătoare în SUA

Când vine vorba de bani, oficialii companiilor din domeniu declară că aceştia sunt printre primele motivaţii pe care le au studenţii când pleacă. „Poţi să vii cu ceva bani acasă, dacă munceşti. Majoritatea studenţilor cu care am vorbit după deplasare, ne-au spus că banii ăştia nu-i făceam în ţară. Statistic, 85% din ei spun că au făcut în jur de 5.000 de dolari sau mai mult”, declară Mihai Păun, director executiv al companiei American Experience. În medie, însă, sumele câştigate în SUA sunt cuprinse între 3.000 şi 4.000 de dolari, după cum a declarat Constantin Dancu.

Potrivit oficialilor companiilor de work and travel, salariile pentru un student plecat în SUA sunt cuprinse între 7 şi 12 dolari pe oră. „La asta se adaugă şi orele suplimentare care sunt plătite cu 50% mai mult decât cele incluse în program”, spune Lucian Branişteanu, brand manager al American Experience.

De la ospătari la lucrători comerciali sau salvamari

Cele mai multe joburi pe care aleg să plece tinerii români la muncă în Statele Unite sunt cele de ospătari în restaurante sau fast-food-uri, dar şi cele de lucrători comerciali în magazine de haine sau cadouri. Joburi disponibile sunt şi pentru salvamari în piscinele din complexele turistice.

În cei 5 ani în care a fost plecat Alexandru Onofrei a lucrat în mai multe domenii. „Prima dată am fost ajutor de bucătar, apoi am lucrat într-un McDonald’s, zugrav şi ospătar într-un fast-food”, spune acesta, adăugând că cel mai mult a fost plătit atunci când a lucrat în construcţii. „Aici făceam şi cele mai multe ore suplimentare, iar asta mi-a sporit substanţial veniturile”, a mai spus Alexandru.

Despre experienţa din McDonald’s, Alex spune că a fost cel mai prost plătit job în cei 5 ani. „Plătesc foarte prost şi nu asigură nici masă, nici cazare. Cred că este compania unde să te angajezi doar dacă nu găseşti nimic altceva”, mai spune Onofrei.

„Am avut un contract de muncă perfect. Am avut posibilitatea obţinerii unui second job, chiria şi condiţiile de cazare au fost pefecte şi, una peste alta, am petrecut în SUA cele mai grozave 3 luni din viaţa mea. Singurul lucru la care mă gândesc acum este cum să ajung din nou în SUA”, spune, la rândul lui, târgmureşanul Călin Mureşan, care a muncit 3 luni în Las Vegas.

Grecia, a doua mare destinaţie de work and travel

Cu toate că „visul american” a captat foarte mulţi studenţi români, sunt unii care s-au temut de trecerea Oceanului şi au ales ţări mai apropiate de România. Grecia este pe al doilea loc în ceea ce priveşte numărul de tineri plecaţi prin work and travel, după cum spun reprezentanţii în domeniu. „Aici pleacă anual în jur de 500 de studenţi. Mai sunt unii care aleg şi Italia, Spania sau Franţa, dar numărul lor este foarte mic, de ordinul a 10 – 20”, spune Lucian Branişteanu de la American Experience. Joburile cerute în aceste ţări sunt similare celor din Statele Unite.

„Dacă în SUA se câştigă lunar în medie 1.300 – 1.500 de dolari, în Grecia sau Spania salariile lunare sunt de 400 de euro”, spune Constantin Dancu. Acesta mai adaugă că singurul beneficiu al plecării în Europa este asigurarea de către companie a cazării şi a meselor zilnice, pe când în SUA studenţii trebuie să îşi plătească singuri aceste facilităţi.

Încă 2,5 milioane de euro vin din Europa

Compania ICEP Worl România a a trimis în Europa în acest an aproximativ 1.200 de candidaţi prin intermediul programelor de Hospitality pentru Grecia, Spania şi Cipru. „Atât studenţii, cât şi absolvenţii au beneficiat de locuri de muncă în industria hotelieră şi turism, iar joburi din categoria Recepţie, Food&Beverage, Bar, Housekeeping, Sales şi Marketing au remunerat candidaţii cu salarii cuprinse între 500 şi 1.200 euro/lună net pe o perioadă de 3 luni minimum, pe lângă cazare şi masa care au fost asigurate gratuit de angajatori”, a declarat Dan Radu, program director al companiei.

Potrivit estimărilor făcute de ICEP România, tinerii plecaţi din ţară prin work and travel în Europa au câştigat în acest an, cumulat, aproximativ 2,5 milioane de euro.

Work and travel creşte valoarea CV-ului

Nu doar banii, călătoriile şi distracţiile sunt câştigurile de care au parte cei cuprinşi în programe tip work and travel. În urma celor 3 luni petrecute pe tărâm american, câstigă experienţă de muncă şi de viaţă şi ajung, pe negândite, să vorbească limba engleză la fel de bine ca orice tânăr american de vârsta lor. „Categoric, când vrei să te angajezi în România e un plus că în CV scrie că ai lucrat în State. Asta pentru că la ei înveţi două lecţii pe care nu şi le poate preda mai bine nicio şcoală din ţară: responsabilitate şi eficienţă”, spune Mihai Păun, director executiv al American Experience.

De aceeaşi părere este şi tânărul Alexandru Onofrei, care declară că în SUA a învâţat să vorbească fluent limba engleză şi, la întoarcerea în ţară, s-a angajat mult mai uşor. „După ce am venit în acest an din State am depus CV-ul la un restaurant de fite. Nu mă aşteptam să fiu acceptat, deoarece nu am şcoală de bucătari. Dar şefii au fost foarte încântaţi că am lucrat în străinătate şi mai ales că ştiu atât de bine engleza”, a spus acesta.