Situație fără precedent în România! Căldură doar trei ore pe zi într-un municipiu
Circa 10.500 de apartamente şi peste 230 de instituţii publice din municipiul Focşani, printre care şcoli şi grădiniţe, căminul de bătrâni, dar şi Spitalul Judeţean, au căldură cu program, doar trei ore pe zi, seara, după ce societatea de distribuţie a agentului termic din oraş nu a reuşit să încheie un nou contract cu furnizorul de combustibil.
Potrivit primarului municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, de vină pentru această situaţie sunt atât datoriile acumulate în timp de societatea de termoficare a oraşului, cât şi creşterea preţului la gaze din ultima perioadă.
„În această situaţie se află circa 10.500 de apartamente, precum şi peste 230 de instituţii publice, printre care Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani, şcoli şi grădiniţe, licee şi creşe, unităţi de cultură, căminul pentru persoane vârstnice. Am discutat şi în această dimineaţă cu cei de la ENET să schimbe programul de furnizare a agentului termic. Să nu mai fie seara, să fie dimineaţa, pentru ca în şcoli şi grădiniţe să fie cald când vin copiii. Mai mult de atât, la acest moment, nu putem face”, a declarat Cristi Misăilă.
SC ENET a intrat în insolvență
Potrivit acestuia, SC ENET, agent economic cu capital de stat, a avut obligaţii de plată la mai mulţi furnizori de-a lungul timpului şi a intrat în insolvenţă.
”A avut un contract de furnizare a gazelor până la 30 septembrie, ulterior ar fi trebuit să încheie un alt contract, dar, din cauza faptului că preţul a explodat pe piaţa energiei şi gazelor naturale, niciun furnizor nu mai doreşte să încheie un contract ferm cu un preţ prestabilit cu ENET, mai ales că este în situaţie de insolvenţă. Solicită garanţii şi plata în avans. Ceea ce ENET nu are capacitatea de a face. Practic, la acest moment, ENET este nevoită să achiziţioneze, direct de pe bursă, diferenţa de combustibil de care are nevoie. Au ajuns şi la preţuri de 700 lei pe megawatt, în condiţiile în care ei au un contract încheiat pe luna octombrie de 380 lei pe megawatt/oră. Dar pentru o cantitate minimă. Diferenţa o cumpără zilnic, pe bursă”, a explicat Cristi Misăilă.
Nu au fost alocați bani de la Guvern
În opinia primarului, la această situaţie a contribuit şi faptul că, în acest an, la rectificarea bugetară, Guvernul nu a alocat niciun ban municipiului Focşani.
„În anii precedenţi, în contextul în care preţul nu era la acest nivel, Guvernul României a sprijinit de fiecare dată funcţionarea sistemului de încălzire centralizată pentru populaţie, prin sume alocate în mod direct strict pentru acest lucru. De exemplu, în 2019 am primit circa 14 milioane lei de la Guvernul PSD. Iar acum, dintr-odată, nu mai este oportun şi nu am primit niciun ban în acest an”, a spus Misăilă.
Primarul mai arată că în Fondul de rezervă al primăriei nu mai sunt bani pentru acordarea unor eventuale subvenţii către ENET, mai ales în condiţiile în care administraţia locală mai are şi alte plăţi de acoperit.
„În acest moment nu mai avem în Fondul de rezervă decât 200.000 lei, pe care i-am păstrat pentru zile negre, că nu ştim ce ne aşteaptă. În rest, toţi banii au fost direcţionaţi, prin hotărârea locală a CL de rectificare a bugetului, către capitolele de unde consilierii i-au luat în mai 2020, mai ales către salarii, către plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi etc. Practic, în acest moment nu mai avem bani. Şi mai avem capitole bugetare neacoperite. Urmează să plătim subvenţii, pe care nu aveam de unde să le plătim, la transportul public, urmează să plătim indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi şi nu ştim dacă o să mai primim bani de la bugetul de stat, care ar trebui să suporte 90% şi până acum ne-au alocat doar între 72 şi 78%. Diferenţa am pus-o noi, din buget”, a precizat primarul.
În prezent, focşănenii conectaţi la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic au căldură trei ore pe zi, între 20,00 şi 23,00. O situaţie similară este şi în ceea ce priveşte apa caldă, unde programul de furnizare este dimineaţa, între orele 05,30 şi 10,00 şi seara între orele 17,30 şi 20,30.
ENET SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local al municipiului Focşani, are datorii acumulate de circa 22 de milioane de lei.