Site-ul Thehirty trece în revistă câteva din beneficiile vitaminei A, avertizând asupra faptului că anumite categorii de oameni nu ar trebui să ia suplimente de vitamina A.
Are un rol-cheie în sănătatea ochilor, sănătatea pielii și în creșeterea imunității
Vitamina A este un nutrient solubil în grăsimi care are un rol-cheie în sănătatea ochilor, sănătatea pielii și în creșterea celulară, inclusiv în menținerea integrității mucoasei intestinale. De asemenea, vitamina A contribuie la o imunitate bună a organismului, spune Mary Purdy, expert în nutriție.
Este, de asemenea, implicată în producerea și funcționarea celulelor albe din sânge, care ajută la prinderea și eliminarea bacteriilor și a altor agenți patogeni din sânge. Practic, asta înseamnă că deficiență de vitamina A poate crește susceptibilitatea la infecții și poate întârzia vindecarea atunci când vă îmbolnăviți.
În țările în care infecții precum rujeola și malaria sunt frecvente, s-a demonstrat că o corectare a deficienței de vitamina A, la copii, scade riscul de deces din cauza acestor boli.
Altă formă de vitamina A este retinolul, care se găsește în produsele de origine animală
Deși se găsește în mod natural în alimente foarte consumate, precum gălbenușurile de ou, lactatele, uleiul de ficat de cod și pește, majoritatea oamenilor consideră că vitamina A se găsește în fructele și legumele portocalii sau în verdețurile care conțin compuși vegetali numiți „carotenoizi” și care se transformă în organism în vitamina A.
O altă formă de vitamina A, mai cunoscută, este retinolul, care se găsește în produsele de origine animală.
Conform medicului nutriționist Martin-Biggers, conținutul de vitamina A din alimente și suplimente se măsoară în echivalenții de activitate ai retinolului (RAE). Astfel, 12 micrograme de beta-caroten dintr-un aliment este echivalentul unui microgram de retinol.
În SUA, majoritatea oamenilor primește cantitatea suficientă vitamina A pentru a preveni bolile sau afecțiunile care apar din cauza aportului deficitar, explică Martin-Biggers.
Ce fumătorii și femeile însărcinate nu trebuie să ia vitamina A
Există anumite grupuri de oameni care pot fi expuși unor carențe de vitamina A. Este vorba de cei cu afecțiuni medicale legate de absorbția grăsimilor, cum ar fi boala celiacă sau afecțiunile inflamatorii intestinale.
Dar, avertizează Biggers, anumite grupuri de oameni ar trebui să fie precauți în ceea ce privește administrarea suplimentelor de vitamina A. „Fumătorii nu ar trebui sa ia suplimente de beta-caroten, deoarece astfel pot crește riscul apariției cancerului pulmonar”, spune Martin-Biggers. „Femeile însărcinate ar trebui să știe că nu trebuie să consume vitamina A în exces, mai ales în primele 60 de zile după concepție”, subliniază acesta.
Expertul spune că doze mai mari de 10.000 UI (3.000 mcgs) de vitamina A pură, sub formă de suplimente, pot fi toxice pentru organism.