Acest supliment ar putea să nu fie atât de bun pe cum credeam. Ce au descoperit experții
Dar statisticile din SUA sugerează că suplimentele cu vitamina D nu pot garanta nivelurile de care are nevoie organismul, scrie Mindbodygreen.
Datele reprezentative la nivel național și cercetările făcute asupra a 26.000 de adulți din SUA arată că 41% dintre americani au un deficit de vitamina D (adică au niveluri serice de 25(OH)D mai mici de 30 ng/ml), în timp ce 29% au un „deficit” total (nivelurile lor sunt mai mici de 20 ng/ml). Cantitatea optimă de vitamina D este de 50 ng/ml.
Cifrele, spun autorii cercetării, sunt destul de alarmante. Dar ceea ce este și mai alarmant este că datele țin cont de modurile diferite prin care putem obține vitamina D, inclusiv alimente și băuturi, dar și de la soare sau din suplimente.
Cât de bune sunt suplimentele de vitamina D
„Acest lucru ridică întrebarea: cât de bune sunt suplimentele de vitamina D pe care le ia de obicei majoritatea oamenilor? Această statistică națională sugerează că mulți oameni nu iau suplimente și se bazează, în schimb, pe diete cu puțină vitamina D și pe expunerea la soare. Iar cei care iau suplimente le iau în doze care nu sunt suficiente”, susține medicul Ashley Jordan Feira.
Practic, în SUA, suplimentele cu vitamina D nu sunt suficiente pentru a preveni aceste rate uluitoare de deficit și de insuficiență (care, cel mai probabil, afectează minoritățile, persoanele supraponderale sau obeze și persoanele inactive).
Administrare necorespunzătoare
„Doza minimă eficientă de vitamina D pentru un adult este de aproximativ 3.000 UI, multe suplimente incluzând mai puțin decât aceasta”, explică dieteticianul în nutriție funcțională Whitney Crouch. Dar, având în vedere că aproximativ 70% dintre americani au acest deficit de vitamina D, necesarul real ar putea fi undeva între 5.000-10.000 UI pe zi, până când nivelurile sanguine sunt optime, susține dieteticianul.
„Mulți oameni nu știu că vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi. Asta înseamnă că, fie trebuie luată cu alimente care conțin unele grăsimi, fie trebuie regîndite, pentru a include grăsimi sănătoase în formulă”, adaugă ea.