Vitamina D este considerată ”vitamina soarelui”, deoarece este creata în pielea noastră, ca răspuns la lumina directă a soarelui. Este vitamina care aduce numeroase beneficii organismului, de la menținerea sănătății sistemului osos, până la un sistem imunitar puternic.
Deși nu există remedii pentru o boală perfidă precum diabetul, cercetări recente arată că administrarea acestei vitamine reduce riscul de a face prediabet, potrivit Prevention. com.
Ce este prediabetul
Deși mulți nu au auzit niciodată de prediabet, afecțiunea afectează 96 de milioane de oameni din SUA. Prediabetul este o afecțiune în care glicemia este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a fi clasificată drept diabet de tip 2, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Afecțiunea este, însă, una periculoasă și poate duce la diabet de tip 2.
Un studiu publicat în „Annals of Internal Medicine” sugerează că administrarea unui supliment de vitamina D poate ajuta la prevenirea dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la persoanele cu prediabet. Pentru studiu, cercetătorii au analizat trei studii clinice care au studiat impactul suplimentelor cu vitamina D asupra riscului de diabet de tip 2.
Cercetătorii au descoperit că, timp de trei ani, 22,7% dintre participanții care au luat vitamina D au dezvoltat diabet de tip 2, în timp ce 25% dintre cei care au luat placebo au ajuns la diabet.
La adulții cu prediabet, vitamina D a fost eficientă în scăderea riscului de diabet
Deși nu pare o diferență mare, cercetătorii au aplicat apoi aceste cifre celor 374 de milioane de adulți din întreaga lume cu prediabet și au stabilit că administrarea suplimentului poate întârzia apariția diabetului la peste 10 milioane de oameni
Concluzia lor a fost clară: „La adulții cu prediabet, vitamina D a fost eficientă în scăderea riscului de diabet”.
Vitamina D poate ajută la modularea creșterii celulelor
Nu este prima dată când vitamina D e asociată cu un risc redus de a dezvolta diabet. Iată explicația: în primul rând,
Vitamina D este o vitamină liposolubilă, conform National Institutes of Health (NIH). Ajută la promovarea absorbției calciului în intestin (fără vitamina D, oasele pot deveni subțiri și fragile). Vitamina D poate reduce inflamația și ajută la modularea creșterii celulelor, a funcției imunitare și a metabolismului glucozei. Vitamina D se găsește, în mod natural, în unele alimente, cum ar fi peștele gras, ciupercile și laptele, dar este produsă și de organism atunci când pielea este expusă la razele UV.
Poate ajuta la reglarea altor hormoni din organism
Nu în ultimul rând, vitamina D are un impact asupra controlului glicemiei. Vitamina D este ceva numit „prohormon”, o substanță pe care organismul o transformă într-un hormon, subliniază medicul Jessica Cording.
„Hormonii sunt legați de funcția endocrină și de diabet, iar nivelul sănătos al prohormonului vitamina D poate ajuta la reglarea altor hormoni din organism, promovând funcționarea eficientă a proceselor normale ale corpului”, spune Cording.
Specialiștii au descoperit că un aport zilnic de 2.000 unități de vitamina D a fost asociat cu un risc redus cu 17% de a face cancer. Un studiu al comunității medicale din Cehia indică faptul că vitamina D este de o importanță deosebită pentru copiii și adolescenții ale căror oase sunt încă în creștere și pentru persoanele în vârstă, care sunt expuse riscului de osteoporoză.