Pentru cei care petrec mai mult timp în interior, experții sugerează că ar trebui să ia 10 micrograme de vitamina D pe zi pentru menținerea sănătății oaselor și mușchilor. În cazuri extreme, lipsa vitaminei D poate duce la deformări ale oaselor, cum ar fi rahitismul la copii, și la o serie de afecțiuni la adulți, potrivit site-ului CoventryTelegraph.

Ce-i prea mult strică

Dar, pentru că și în acest caz se aplică citatul ”ce-i prea mult strică”, medicii avertizează că excesul de vitamina D sub formă de suplimente poate fi dăunător și trebuie evitat. Institutul Național de Sănătate (NIH) din Marea Britanie sugerează că nivelurile foarte ridicate de vitamina D din sânge pot duce la urinare excesivă. Deci, dacă ați observat că mergeți mai des decât de obicei la toaletă, ar trebuie să analizați aportul de vitamina D.

Greață, slăbiciune musculară, deshidratare și chiar deces

Alte semne care pot da de gândit includ greață, vărsături, slăbiciune musculară, confuzie, pierderea poftei de mâncare, deshidratare, sete excesivă și chiar pietre la rinichi.

”Nivelurile extrem de ridicate de vitamina D pot provoca insuficiență renală, bătăi neregulate ale inimii și chiar decesul”, avertizează NIH.

Nivelurile foarte ridicate de vitamina D sunt „aproape întotdeauna” cauzate de consumul de cantități mari de vitamina D din suplimentele alimentare, adaugă NIH.

Vestea bună este că nu putem obține prea multă vitamina D de la soare, deoarece pielea limitează cantitatea de vitamina D pe care o produce.

Expunerea la soare, una din modalitățile prin care poate fi asigurată doza necesară

Expunerea la soare rămâne una dintre modalitățile prin care poate fi asigurată doza necesară de vitamina D. Alte surse naturale de vitamina D sunt: peștele gras (somon, macrou, ton, sardine), codul și uleiul de ficat de cod, gălbenușul de ou și portocalele.

Poate ajuta în lupta cu Covid-19?

Este deja știut că după izbucnirea pandemiei s-a spus că vitamina D ar putea fi utilă în tratarea sau prevenirea Covid-19, întrucât este legată de imunitate. În Marea Britanie, oamenilor li s-a recomandat să ia vitamina D ca supliment în timpul iernii, iar cei cu risc mai mare de deficit de vitamina D au fost sfătuiți să o ia pe tot parcursul anului

„În prezent, nu există suficiente dovezi care să susțină administrarea vitaminei D exclusiv pentru prevenirea sau tratarea Covid-19”, afirmă NHS. Cu toate acestea, cercetările în desfășurare încearcă să stabilească dacă „vitamina soarelui” poate stimula răspunsurile imune la SARS-CoV-2.