”Există tendințe pe platformele de socializare care pledează pentru diferite suplimente. Multe sunt recomandate de diverși influenceri, pentru diferite probleme, fără a avea la bază datele științifice necesare. Aceste vitamine pot fi dăunătoare”, spune medicul Sean Ormond, conform Firstforwomen.

Ce este niacina și la ce ajută

Niacina face parte din complexul de vitamine B, fiind numită și vitamina B3. Are un rol major în funcția și metabolismul sistemului nervos, ajutându-ne să transformăm alimentele pe care le consumăm în energie. Celulele au nevoie și de niacină pentru a funcționa și a se dezvolta.

De asemenea, s-a dovedit că niacina este un nutrient puternic pentru sănătatea inimii. Medicii pot prescrie uneori suplimente de niacină, alături de statine, pentru a ajuta persoanele care se luptă cu colesterolul ridicat. Din acest motiv, suplimentele de niacină sunt apreciate pentru că au beneficii pentru inimă și mulți oameni decid să le ia, fără a consulta înainte un medic.

Care sunt riscurile când luăm prea multă niacină

Din păcate, este posibil să luați atât de multă niacină încât nutrientul să devină toxic. Pentru femeile adulte, cantitatea recomandată este de 14 mg pe zi. Cu toate acestea, suplimentele populare pot conține până la 500 mg într-o singură doză.

O echipă de medici de la New York Eye and Ear Infirmary a tratat un bărbat în vârstă de 61 de ani care a venit plângându-se de pierderea bruscă a vederii. Examenul oftalmologic inițial a arătat că era aproape orb. Pacientul a dat detalii despre istoricul său medical, dar nu a spus că ia niacină pentru a se trata.

Maculopatie, dureri de cap, amețeli, tensiune arterială scăzută

Abia după ce medicii au aflat că în lista sa cu suplimente figura niacina au concluzionat că pacientul luase aproximativ trei până la șase grame de niacină, zilnic, timp de câteva luni, și au emis ipoteza că asta îi provoacă probleme oculare.

După ce s-au analizat imagini ale retinei pacientului pentru a confirma că există leziuni celulare cauzate de niacină, au putut diagnostica o reacție toxică rară, numită maculopatie indusă de niacină.

Cu această afecțiune, lichidul se acumulează în macula – zona mică din centrul retinei – și provoacă umflarea ochiului și, în consecință, vedere încețoșată. Echipa a descoperit apoi că întreruperea utilizării vitaminei a inversat acest efect și a restabilit vederea pacientului. Niacina în doze mari a fost asociată și cu alte consecințe negative asupra sănătății.

Un consum de 1.000 mg zilnic poate provoca dureri de cap, amețeli, tensiune arterială scăzută, creșterea zahărului din sânge, greață, arsuri și dureri de stomac. Dozele mai mari pot cauza probleme de sănătate mai grave, cum ar fi leziuni musculare, ulcere gastrice și chiar leziuni hepatice.

Deoarece niacina este un nutrient esențial, este bine să vă asigurați că organismul beneficiază de acest supliment. Pentru a face acest lucru, asigurați-vă din dietă nu lipesc carnea de pasăre, peștele, avocado, alunele, ciupercile, orezul brun și produse din grâu integral.