Banca Românească, finanţatorul ansamblului rezidenţial Vitan Platinum Towers, este nevoită să îşi asume o pierdere de cel puţin 7 mil. euro de pe urma intrării în insolvenţă a proiectului din zona Mihai Bravu, potrivit planului de reorganizare realizat de administratorul judiciar al societăţii.
Banca Românească a eliberat dezvoltatorului cu capital israelian Platinum Group un credit în valoare de 16,5 mil. euro, dar acum valoarea de piaţă a celor trei blocuri rămase nevândute şi nefinalizate a fost stabilită de evaluatorii Coldwell Banker la 9,5 mil. euro. Potrivit planului de reorganizare realizat de Activ Lichidator, administratorul judiciar al firmei, valoarea de lichidare, în cazul în care societatea intră în faliment, se reduce la 7,16 mil. euro. La începerea construcţiei, în 2007, dezvoltatorul anunţa o investiţie de 30 mil. euro în cele patru turnuri din Vitan.
Noul administrator al proiectului a identificat trei cauze majore care au condus la insolvenţa firmei: blocajul pieţei imobiliare, abaterile faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli iniţial şi cauze legate de modul de gestionare a proiectului.
Ansamblul rezidenţial Vitan Platinum Towers a intrat în insolvenţă la mijlocul anului trecut, după doi ani în care s-a confruntat cu o serie de probleme financiare. Proiectul are în acest moment o întârziere de aproape trei ani. Prima fază a complexului trebuia finalizată la sfârşitul lui 2008, iar a doua parte la începutul lui 2009. Proiectul avea programate 314 apartamente dispuse în patru blocuri turn, însă în 2009 lucrările au fost sistate, un singur bloc fiind finalizat.
Bani pentru construcţie
Conform planului de reorganizare, dezvoltatorul mai are nevoie de circa 10 mil. euro pentru terminarea blocurilor B, C şi D, după care ar putea valorifica un număr de 187 de apartamente rămase nevândute. La momentul declanşării procedurii de insolvenţă, Vitan Platinum Towers avea încasate avansuri de la cumpărători în valoare de 5,6 mil. euro.
În prezent, corpul B este finalizat în proporţie de 51%, corpul C în proporţie de 23%, iar corpul D numai 18%.
Reprezentanţii dezvoltatorului au anunţat în repetate rânduri că se confruntă cu probleme financiare care îi împiedică să finalizeze cea de-a doua fază a proiectului, formată din trei blocuri. Din acest motiv o parte din clienţii companiei, care au cumpărat locuinţe în blocurile rămase nefinalizate, au fost mutaţi în blocul deja construit. Diferendele dintre clienţi şi dezvoltator au ajuns la judecătorie, o serie de clienţi fiind nemulţumiţi de noile condiţii impuse.
Până acum au intrat în insolvenţă şapte proiecte mari, cu peste 100 de apartamente: Planorama (Doamna Ghica), Cortina Residence (Herăstrău), Asmita Gardens (Splaiul Unirii), Laguna Residence (Lacul Tei), Alia Apartments (Arcul de Triumf), Citadella Titan, Ibiza Sol (Şcoala Americană) şi Blue Tower din Colentina care a fost declarat falimentar.