Deputatul PNL Gabriel Andronache a anunțat că a propus ca viteza cu care circulă trotinetele electrice pe drumurile publice să fie limitată la 15 km/h.

Limită de viteză de 15 km/h

„Am propus astăzi în Comisia Juridică un amendament: trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h. În prezent limita este de 25 km/h; mult prea mult!”, a transmis deputatul liberal.

Conform acestuia, limitarea vitezei setate este o primă soluție.

„A venit momentul să protejăm vârstnicii, copiii și în general oamenii care circulă pe trotuar și care trebuie să se ferească de cei care nu respectă nicio regulă în utilizarea trotinetelor electrice”, a spus parlamentarul.

Acesta spune că dezbaterea asupra amendamentului va fi reluată săptămânile următoare.

Poliță RCA pentru trotinetele electrice

Amintim că, potrivit unei Directive Europene, toți utilizatorii de trotinete electrice vor fi obligați să dețină o poliță RCA. În cazul în care trotineta este închiriată, responsabilitatea încheierii asigurării va fi a firmei care oferă serviciul. Aceasta este una dintre noile prevederi ale Directivei MTPL (Motor Third Party Liability – n.red.).

Totodată, Directiva impune statelor membre UE să adapteze propria legislație până cel târziu la finalul anului 2023.

De asemenea, la nivelul autorităților din România se lucrează deja la un draft de act normativ care urmează să preia prevederile Directivei. Deci cel târziu de la începutul lui 2024, RCA pentru trotinete devine obligatoriu. Este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple chiar de anul viitor.

Prima de asigurare costă 30-40 de euro

În acest moment există pe piață mai multe oferte de asigurări de răspundere pentru cei care conduc trotinete electrice. Aceste produse, ca și RCA, acoperă pagubele provocate terților, atât daune materiale cât și vătămări corporale, transmite economica.net.

Asigurările disponibile astăzi pe piață acoperă și eventualele cheltuieli juridice ale asiguratului sau ale terțului păgubit, după caz. Limita este în general la 1.000 de euro, iar prețul primei de asigurare, undeva în jurul a 30-40 de euro.

O altă modificare prevăzută de Directiva Europeană vizează creșterea limitelor asigurate, atât pentru daune materiale cât și pentru vătămări corporale și daune morale (de exemplu: în caz de decese – n.red.) și introducerea unui comparator independent de prețuri, la nivel național.