„Statisticile Netograf.ro pentru prima jumătate a acestui an arată că utilizatorii de internet fix și mobil din România s-au bucurat de viteze de descărcare în creștere față de anul 2015, dacă ne raportăm la mediile înregistrate la nivel național ”, a declarat Florin Dragomir, Șeful Departamentului de Reglementare Tehnică din ANCOM, în cadrul evenimentului EuroCloud Forum 2016.

Statistici internet fix și mobil pe Netograf.ro

Testele efectuate pe www.netograf.ro arată că în primul semestru al anului 2016 utilizatorii români au experimentat la nivel național viteze medii reale de 27,72 Mbps pentru download date internet mobil (25,79 Mbps pentru conexiunile de tip indoor și 36,38 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor), respectiv 75,07 Mbps pentru download date internet fix (114,46 Mbps pentru conexiunile prin fir și 46,05 Mbps pentru conexiunile de tip wireless). 

Comparativ, Raportul ANCOM privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2015 arată că utilizatorii din România au experimentat anul trecut la nivel național viteze medii de 19,22 Mbps download date internet mobil și 53,22 Mbps download date internet fix. 

Cum sunt generate statisticile Netograf.ro

Statisticile pentru internet fix și mobil au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de peste 120.000 de teste efectuate de utilizatori în primul semestru al anului 2016, dintre care aproximativ 97.000 au fost validate și utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale. Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test conectat la nodurile naționale publice de tip internet interexchange.

Cum se utilizează Netograf.ro 

Netograf.ro este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate și corecte. Este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipul de ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului “Informații suplimentare”, imediat după efectuarea testului.