Vitezele viitoare ale datelor 6G ar putea atinge 1 Tbps – de până la 10 000 de ori mai rapide decât 5G – după o descoperire în materie de transmisie

Sursă: Dreamstime

Oamenii de știință au doborât recordul de viteză de transmisie fără fir, trimițând date la 938 Gbps.

Nou record

Noul record, care se apropie de 1 terabit pe secundă (Tbps), este echivalent cu descărcarea unui film 4K Ultra HD de 30 GB în 0,26 secunde. Descărcarea ar dura între 17 și 29 de minute utilizând conexiunile 5G medii din SUA, care variază între 140 și 230 Mbps. Cercetătorii se află în Regatul Unit, unde vitezele 5G sunt în medie de 100 Mbps, adică de 9380 de ori mai rapide decât vitezele de transmisie a datelor.

Oamenii de știință au utilizat pentru prima dată tehnologii radio și optice pentru a accesa lungimi de undă de frecvență radio (RF) de 150 gigahertzi (GHz). Un articol recent din Journal of Lightwave Technology publicat la 15 octombrie detaliază abordările lor.

Majoritatea conexiunilor 5G utilizează frecvențe „înguste” sub 6 GHz. Aceste frecvențe de transmisie sunt congestionate, prin urmare vitezele sunt substanțial mai mici decât limita proiectată a 5G de 20 Gbps.

6G va utiliza frecvențe mai mari decât benzile înguste 5G

Viitoarele viteze de transmisie 6G vor utiliza probabil frecvențe mai mari decât benzile înguste 5G, permițând rețelelor de comunicații să atingă viteze semnificativ mai mari. Asociația globală a furnizorilor de telefonie mobilă enumeră frecvențele „upper mid-band” de la 7 la 24 GHz și „sub-terahertz bands” de la 90 la 300 GHz.

„Sistemele actuale de comunicații fără fir se luptă să țină pasul cu cererea tot mai mare de acces la date de mare viteză, capacitatea din ultimii câțiva metri dintre utilizator și rețeaua de fibră optică împiedicându-ne”, a declarat autorul principal al studiului, Zhixin Liu, profesor de inginerie electrică la UCL.

„Îmbunătățim lățimea de bandă prin utilizarea frecvențelor suplimentare, menținând în același timp calitatea semnalului și oferind flexibilitate în accesarea resurselor de frecvență alternative. Acest lucru creează rețele wireless rapide și fiabile care elimină blocajul vitezei terminalului utilizatorului de internet.”

Fotonica generează semnale de radiofrecvență cu unde milimetrice

Liu a declarat că noua metodă integrează pentru prima dată electronica de mare viteză și fotonica undelor milimetrice. Fotonica generează semnale de radiofrecvență cu unde milimetrice în această din urmă tehnologie. Acest sistem hibrid transmite volume masive de date fără fir pe benzi potențial 6G.

Oamenii de știință au cuplat generatoare de semnal electronic digital-analogic de 5-75 GHz cu generatoare de semnal radio bazat pe lumină de 75-150 GHz pentru a transmite date. Oamenii de știință au declarat că lățimea de bandă de 145 GHz a fost de cinci ori mai mare decât precedentul sistem record mondial de transmisie fără fir.

Această tehnică hibridă ar putea răspândi semnalele wireless de la turnuri în zone aglomerate, astfel încât smartphone-urile să poată accesa viteze 5G (și, eventual, 6G). Aceasta ar permite unui număr mai mare de persoane să utilizeze rețelele fără fir în situații de aglomerare densă, cum ar fi concertele uriașe, fără trafic de rețea sau viteze scăzute.

Oamenii de știință și-au testat dispozitivul doar în laborator, dar intenționează să realizeze un prototip comercial. În cazul în care reușesc, ei doresc să utilizeze invenția lor în echipamente comerciale în termen de cinci ani, notează livescience.com