Vivek Ramaswamy, candidatul republican, care ocupă locul 3 în sondajele pentru alegerile primare, după Donald Trump și Ron DeSantis, a făcut o declarație uimitoare.

”Președintele Xi Jinping ar trebui să amâne orice invazie a Taiwanului, până după ce Statele Unite vor obține independența semiconductoarelor, în 2028”, a declarat Vivek Ramaswamy, relatează New York Post.

Xi Jinping nu ar trebui să se încurce cu Taiwanul

„Xi Jinping nu ar trebui să se încurce cu Taiwanul până când nu vom obține independența semiconductoarelor, până la sfârșitul primului meu mandat, când, cu siguranță, vom ajunge acolo”, a spus Ramaswamy într-un interviu. „După aceea, angajamentele noastre față de Taiwan, de a fi dispuși să intrăm într-un conflict militar, se vor schimba, pentru că asta este în interesul nostru. Asta e realitatea”, a adăugat candidatul la alegerile primare republicane.

Taiwanul găzduieşte cel mai mare producător de semiconductori din lume pe bază de contract, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) şi un alt producător important, United Microelectronics (UMC).

Ambiguitatea strategică a SUA

De la sfârșitul Războiului Civil Chinez din 1949, Beijingul și-a revendicat suveranitatea asupra Taiwanului, dar insula își menține propriul guvern, propria monedă și armată. Președintele chinez Xi Jinping a făcut din reunificare un obiectiv major al politicii sale și a menținut forță militară în regiune.

SUA aplică în prezent o așa-numită politică „o singură Chină”, în care Washingtonul recunoaște pretențiile Beijingului, în timp ce consideră suveranitatea Taiwanului nerezolvată. SUA se angajează, de asemenea, într-o „ambiguitate strategică” în această chestiune și are legături strânse cu regimul de la Taipei.

De mai bine de 70 de ani, oficialii americani au încercat să descurajeze China să lanseze o invazie, avertizând cu o intervenție, inclusiv cu arme nucleare, dacă Beijing-ul va depăși anumite limite.

Dependența de Taiwan

Vivek Ramaswamy, un antreprenor multimilionar în vârstă de 38 de ani, a numit Taiwanul „ca fiind de interes major pentru SUA” datorită producției sale de semiconductori de ultimă generație.

„Suntem dependenți de o mică națiune insulară, de pe coasta de sud-est a Chinei, pentru modul nostru de viață”, a spus el. „Nu am avea un stil de viață modern, dacă nu ar fi lanțul global de aprovizionare cu semiconductori, în special semiconductori de vârf care provin din Taiwan”.

Ramaswamy a prezentat pentru prima dată planul său privind Taiwanul într-o postare pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

„Vom descuraja și mai mult China de la anexarea Taiwanului, trecând de la ambiguitatea strategică la claritatea strategică”, a scris el. ”Ne vom apăra până în 2029,  nu și după aceea, când vom avea independența deplină a semiconductorilor față de Taiwan”.

Cine este Vivek Ramaswamy

Ramaswamy, autor al cărții Woke, Inc., și-a anunțat oferta prezidențială pe 21 februarie, într-o apariție la Fox News și un videoclip în care își exprima opiniile politice.

El vrea să lanseze o „mișcare culturală, pentru a crea un nou vis american” bazat pe „căutarea excelenței”. Născut în Ohio, Vivek Ramaswamy  a studiat la Harvard și Yale, și-a câștigat milioanele de dolari ca antreprenor în biotehnologie, după care a fondat o firmă de administrare a activelor.

El și-a manifestat disprețul față de ceea ce numește „wokeism-ul” lumii corporative cu privire la rasism și climă, susținând că dăunează atât afacerilor, cât și țării. Se opune inițiativelor ESG (mediu, socială și guvernanță corporativă), prin care se măsoară impactul social și de mediu al unei companii. De asemenea, vrea să reducă dependența economică a SUA de China.