"Nu avem nevoie de ei", a punctat comisarul european, într-o conferinţă de presă la Berlin, făcând referire la opoziţia Londrei faţă de această directivă şi subliniind totodată că are încredere în "leadershipul" cancelarului german Angela Merkel, care ar urma să abordeze acest subiect la Consiliul European din luna octombrie, ajutată şi de Franţa.

Reding a reamintit că propunerile Comisiei Europene sunt de mai mult de un an pe masa partenerilor europeni, iar dezvăluirile fostului analist al CIA Edward Snowden despre programul de spionaj masiv al serviciilor secrete americane ar trebui să fie un stimulent suplimentar pentru a ajunge la un acord.

Totodată, comisarul european a susţinut ideea ca cele 28 de state din UE să aplice norme unitare de protecţie a datelor pe care vor trebui să le respecte toţi furnizorii de internet care activează în Europa ori au utilizatori europeni, "chiar dacă societatea-mamă este în India şi serverul ei la Palo Alto".

Elementul de bază al propunerii Comisiei este reprezentat de "amenzile ridicate", ce pot ajunge până la 2% din cifra de afaceri a societăţii care încalcă directiva, amenzile actuale prevăzute de normele adoptate în anul 1995 fiind, potrivit Vivianei Reding, "prea mici pentru a avea un efect disuasiv".

Totuşi, reprezentanta CE a recunoscut că noua reglementare europeană nu va oferi instrumentele pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii, aduse în discuţie de cazul Snowden, dar va permite verificarea companiilor ce oferă date acestor servicii. În opinia comisarului european, viitoarele sancţiuni vor determina aceste companii "să se gândească de două ori" la implicaţiile nerespectării legislaţiei. "Putem să mârâim, dar nu putem să muşcăm", a conchis Viviane Reding printr-o exprimare plastică.
Sursa: Agerpres