Pe ce criterii, pe langa cele anuntate, vor pune vamesii stampilele de libera trecere pe pasapoartele romanesti ramane de vazut. Oficialitatile romane atentioneaza ca atitudinea occidentalilor va depinde foarte mult de comportamentul calatorilor veniti fara viza din Romania. Foarte multi oameni de afaceri se tem de eventuale probleme cu verificarea instrumentelor de plata la granita.
Un angajat al Xerox Romania se intreba in ce masura vor accepta vamesii un card de credit in lei, care poate fi folosit si in euro. O alta nedumerire se leaga de disponibilul in banca. Va fi acceptat extrasul de cont ca dovada a existentei banilor?
Precizarile din Ordinul ministrului de interne nr. 177/2001 se refera strict la cartile de credit in valuta. Si nu si la cardurile in lei utilizabile si in valuta. Reprezentantii Politiei de Frontiera spun ca se va miza pe conditia ca bancile nu deschid conturi in valuta fara un minim de 500 de dolari.
Problema este ca intre un card Visa in lei si unul in valuta nu sunt diferente de design. In plus, cine garanteaza ca acest card nu a fost golit intre timp. Asa cum s-a dezvoltat o retea de traficanti de vize, nu va fi de mirare sa apara si una de creditori particulari. O persoana care vrea sa iasa din tara si, eventual, sa emigreze va gasi persoane care s-o imprumute cu 500 de euro, cu sau fara dobanda. Dupa ce iese din tara, un membru al familiei retrage cashul din cont si ramburseaza imprumutul. O formula des utilizata chiar pentru emigrarile legale este aceea a extrasului de cont eliberat pe baza unor bani imprumutati si virati pentru cateva ore (exemplu: opt mii de dolari canadieni pentru Quebec).
„Realitatea este ca cei care vor sa emigreze gasesc intotdeauna o cale sa o faca, astfel incat nu cred ca emigrarea este mai ridicata acum decat inainte. E adevarat ca este mai usor sa calatoresti, dar trebuie sa arati la granita ca ai suficienti bani si o rezervare pentru hotel. In general, nu sunt probleme, dar au existat si cazuri cand persoane care doreau sa mearga in excursie nu au fost lasate sa treaca la granita. Nu poti fi niciodata sigur”, spune Ekaterina Tarpomanova, ziarist la postul national de radio Bulgaria.
Cetatenii care circula pentru afaceri sau pur si simplu ca turisti pot avea probleme neasteptate, pentru simplul fapt ca romanii sunt priviti cu destul de multa neincredere din cauza imaginii proaste create in exterior. Cazurile turistilor romani dati jos dintr-un vagon intreg la granita cu Cehia nu sunt povesti. Un ziarist a fost oprit din drum, desi mergea la o bursa la Peace Institute din Slovenia.
„Cati dintre cei care vor pleca in strainatate vor ramane acolo? Probabil nu mai multi decat pana acum. Raspunsul nu tine numai de suprimarea vizelor. Va conta foarte mult si ritmul economic al tarii”, considera sociologul Dumitru Sandu. Acesta mai crede ca „va conta semnificativ si perceptia populatiei in legatura cu sansele ca deschiderea pentru circulatia migratorie sa fie de durata mai mare”.