Vorbește românește, cunoaște legislația SUA și a fost acceptat în baroul unui stat american. Sunt doar câteva dintre atuurile pe care le are Ruslan Bocancea (31 de ani) când discută cu potențialii clienți din România. Și asta se întâmplă o dată la șase săptămâni, când avocatul care locuiește și muncește în Statele Unite vine la București pentru discuții față în față cu clienții săi. Absolvent al Facultății de Drept din Minnesota, acesta a revenit în țară după aproape 11 ani, ca antreprenor, în toamna anului trecut, când a deschis un birou în centrul Capitalei.
„Avocații din România nu pot reprezenta firmele în America pentru obținerea aprobărilor USCIS (United States Citizenship and Immigration Services) referitoare la relocarea unor afaceri sau angajarea cetățenilor români pentru că nu sunt acceptați în barourile americane“, punctează Bocancea unul dintre avantajele pe care le are în relația cu un client român. O variantă mai este și angajarea unui avocat american sau a unei firme specializate în chestiuni de imigrare în SUA. Ca o paranteză: numărul de vize temporare acordate românilor în 2010 (pentru 2011 cifrele nu au fost încă făcute publice) a fost de 31.647 dintr-un total de 36.000 de cereri.
„În fiecare lună discut, în medie, cu 400 de potențiali clienți din toată lumea. Dintre aceștia, aproape 20% înseamnă solicitările din partea celor care ar dori să investească în State. Cei mai mulți vin din zona de IT&C, dar și din alte domenii, precum industria grea“, detaliază Ruslan Bocancea. Mai concret, sunt două variante prin care un investitor poate începe o afacere în SUA: fie să vândă afacerea din România și să demareze un nou business, fie să-și deschidă un birou, așa cum se întâmplă în cazul companiilor care se extind pe plan extern.
Bocancea dă ca exemplu proprietarul unui restaurant din București care intenționează să intre pe piața americană cu o unitate similară. „Așadar, are nevoie de o viză temporară de investitor: E-2, care se obține pe doi ani, cu posibilitatea de prelungire în cazul în care afacerea se dovedește profitabilă“, explică tânărul avocat.
Ce trebuie să știe un investitor
Înainte de a solicita această viză „relativ ușor de obținut“, sunt anumiți pași pe care investitorul trebuie să îi urmeze și care durează mai bine de câteva luni. În primul rând, în acest proces vor fi implicate cinci persoane-cheie: avocatul de imigrări, un contabil, un avocat de business care îl va ajuta cu un plan de afaceri, un avocat pe segmentul de imobiliare, care să faciliteze încheierea contractului de închiriere a spațiului unde se va dezvolta afacerea, și un broker din real estate, cel care se va ocupa de găsirea spațiului potrivit. Cu alte cuvinte, prima etapă constă în obținerea unei vize de turist pentru afaceri: viza B1. Apoi, clientul merge în State, unde alege orașul care se potrivește cel mai bine businessului său, în funcție de anotimp, de nivelul taxelor. Cât despre tarifele pe care trebuie să le plătească un investitor unui avocat specializat în imigrări, sunt două metode: pe oră sau se stabilește o sumă fixă, în funcție de serviciile solicitate (de exemplu, 3.000 de dolari dacă avocatul pe care îl alege se ocupă de tot ce înseamnă obținerea B1 și E-2). Un amănunt important este faptul că obținerea E-2 depinde foarte mult de suma care urmează să fie investită. Au fost cazuri când s-au aprobat vize pentru investiții cuprinse între 50.000 și 100.000 dolari, însă pentru a avea mai multe șanse de reușită suma trebuie să depășească 100.000 dolari.
18 vize de investitor în 2011
„În România nu se obțin foarte multe E-2: anul trecut au fost doar 18. Mulți nu știu că există această posibilitate. Prin comparație, în Germania, în fiecare an, se obțin peste 3.000 de E-2, în Franța peste 2.000, iar în Italia circa 1.000“, subliniază Bocancea. În afară de E-2, mai există și viza EB-5, caz în care investiția trebuie să fie de cel puțin un milion de dolari. Totuși, dacă investiția se află într-o zonă rurală, cu o rată ridicată de șomaj, suma acceptată pentru EB-5 ar putea fi și de 0,5 milioane de dolari.
Așadar, cifrele arată că românii nu au suficient curaj să-și dezvolte o afacere în State: în ultimii cinci ani, în jurul a 50 de români au investit peste 100.000 de dolari; cât despre EB-5, în 2010 un singur român a obținut această viză, după ce cu un an înainte au fost cinci români. În total, sunt peste 25 de tipuri de vize pentru a intra în SUA, multe dintre acestea „speciale“, pe categorii de profesii: astfel, există vize pentru jurnaliști, vize pentru actori sau dansatori. Dar și vize de transfer între companii: Oracle, Freescale sau Google sunt doar câteva dintre companiile americane care au filiale în România și care, din când în când, transferă specialiști români la sediile lor din SUA.
În concluzie, de ce și-ar dori un investitor local să-și mute afacerea în State sau, pur și simplu, să investească acolo într-un business nou? „Dacă ai un plan de afaceri bun, statul american este foarte prietenos când vine vorba de taxe. Au foarte multe deduceri și încurajează inițiativa antreprenorială“, explică pe scurt Ruslan Bocancea.
Carte de vizită Ruslan Bocancea
- Acum 11 ani a plecat în SUA cu o viză de student (urma cursurile Facultății de Științe Politice ale Universității Babeș-Bolyai), iar acum reprezintă zeci de clienți la consulate pentru obținerea vizelor.
- În 2010 a absolvit Facultatea de Drept din Minnesota, după ce mai absolvise și Științe Politice în Dakota de Sud; în timpul facultății a lucrat pentru organizații non-profit, ocupându-se de zeci de cazuri de imigrare.
- În urmă cu doi ani a deschis un cabinet de avocatură în State (unde este sediul oficial). 70% din business reprezintă cazuri care implică schimbare sau extindere de statut, obținerea reședinței permanente și a cetățeniei.
- Aproape zece ani a lucrat în preajma senatorilor și deputaților din două state americane, iar în timpul Facultății de Drept a lucrat pentru doi judecători federali, cu care a mai continuat câteva luni și după absolvire.
- Are zeci de clienți activi în cazuri de imigrări; în trecut, numărul clienților săi a depășit 200.
36.000 de români și-au depus actele în 2010 pentru obținerea unei vize de intrare în SUA
31.647 de vize temporare au fost acordate românilor în 2010
18 români și-au depus anul trecut actele să investească în SUA