Vize pentru cetățenii ruși. Nu poți pune totul în aceeaşi oală!

Sursă: Dreamstime

Plenul miniștrilor de externe din Uniunea Europeană a decis să pună capăt acordului de facilitare a vizelor care exista cu Rusia, deși nu s-a îndreptat către interzicerea totală a eliberării acelorași vize, scrie ziaristul António Capinha într-o opinie publicată în Diario De Noticias.

Cetățenii ruși ar trebui să primească vize pentru a călători în Europa. Poporul rus are o viziune distorsionată asupra realității

Aceasta este o problemă care divizează Europa, încă o dată incapabilă să ajungă la o poziție comună față de Moscova.

Țările care se învecinează cu Rusia sau care sunt mai aproape geografic de Moscova nu au nicio îndoială. Letonia, Lituania și Polonia au încetat chiar să mai elibereze vize oricărui cetățean rus care dorește să călătorească. Această poziție este de înțeles, având în vedere apropierea pe care o au aceste țări faţă de realitatea sociologică și culturală rusă. Prin această apropiere ele știu, mai bine decât oricine și din propria experiență și de-a lungul istoriei, cât costă să fii vecin cu o țară războinică, care nu prea respectă drepturile omului, care are un comportament neconform. cu legea şi cu dreptul internaţional. Și care insistă în a transmite semnale îngrijorătoare de a nu dori să respecte granițele stabilite și suveranitățile acestor state. De aici poziţia maximalistă a acestor ţări, după începutul războiului cu Ucraina, de a nu dori să primească vizitatori ruşi.

Deși 70 la sută din populația rusă susține invadarea Ucrainei, este necesar să se evalueze condițiile în care are loc acest sprijin.

Nu putem să nu ținem seama de faptul că Rusia este o dictatură feroce, fără vreo marjă pentru contradicție, fără libertate a presei. Realitatea se construiește conform intereselor unui grup politic, de oligarhi, conduşi de un președinte ale cărui rădăcini se pierd în ceea ce are mai rău școala KGB/FSB.

Celor mai tineri, pe băncile școlii, li se distribuie manuale școlare care distorsionează realitatea, este construită o narațiune zilnică adaptată intereselor unei clici lipsite de scrupule, care închide ușa oricărui semn de libertate sau fapt venit din exterior care contrazice narațiunea pe care o impun..

Războiul nu este un război, nu este o invazie, nu este o ofensivă. Este o operațiune specială!

Ucraina nu este o țară, este un teritoriu care așteaptă să fie ocupat de această operațiune specială pentru a fi curățat de naziști. Presei ruse i se interzice să se refere la civilii uciși de trupele Moscovei. Cu alte cuvinte, poporul rus nu prea știe ce se întâmplă. Ziariştii şi corespondenţii occidentali au părăsit Moscova de multă vreme, fiind anulată astfel orice posibilitate a unei alte priviri în afara supravegherii Kremlinului.

Populația rusă nu are acces la rețelele sociale. Nu dobândeşte o analiză, cât de mică, care să poată deschide o breșă în discursul oficial.

Opozanții regimului lui Putin sunt imediat reduşi la tăcere sau aruncați în închisoare.

Cu alte cuvinte, poporul rus nu ştie ce se întâmplă sau are o viziune distorsionată asupra realității.

Astfel, trebuie să fie contextualizată situația în care se află populația rusă, necunoaşterea acesteia și imposibilitatea de a putea evalua veridicitatea întregii narațiuni oficiale construite de Kremlin.

Deși este aproape imposibil ca majoritatea covârșitoare a populației ruse să călătorească în Europa, cei care o fac pot avea ocazia să evalueze discursul oficial al Kremlinului, să verifice neadevărurile, faptele ascunse, să aibă acces la alte surse de informații, să discute cu cei care au alte puncte de vedere decât vorbăria oficială a Moscovei.

Rușii care călătoresc în Europa se pot informa cât mai mult

Astfel, poziția celor care susțin că nu ar trebui să existe o interdicție totală a eliberării vizelor pentru cetățenii ruși care doresc să călătorească în Europa pare corectă. Cei care pot să vină și să se informeze cât mai mult. Să vadă la televiziunile occidentale imaginile care le sunt interzise la televiziunea oficială rusă. Să vadă crimele împotriva populației ucrainene, bombardamentele asupra cartierelor civile, școlilor, spitalelor, efectuate de către trupele ruse.

Acele țări, precum Germania, Franța sau Portugalia, care depun un efort de a nu-l amesteca pe Putin și cei din jurul său cu întregul popor rus, bine fac. Deși poate fi șocant să-i vezi pe ruși făcând turism în condiţiile în care țara lor bombardează populațiile civile ucrainene, este necesar să-i separăm pe cei care nu se află în perimetrul nomenclaturii conducătoare ruse.

Nu ar fi corect să pui totul în aceeaşi oală, se arată în opinia publicată pe Diario de Noticias.