Românii scapă fără vize?! Renunţarea la vizele pentru SUA şi la Programul Visa Waiver va deveni realitate în 2025

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunţat personal că se va renunţa la vizele pentru Statele Unite şi la Programul Visa Waiver peste doi ani de zile.

„Sunt ferm convins că cu ajutorul dumneavoastră proiectul de suflet al nostru, al tuturor românilor, dar în acest moment şi proiectul de suflet al doamnei ambasador al Statelor Unite în România, renunţarea la vizele şi programul Visa Waiver va deveni realitate din anul 2025.

Nu vom putea reuşi această provocare fără ajutorul dumneavoastră şi fără implicarea dumneavoastră personală”, a declarat el în cadrul unei întâlniri avute cu cetățenii români din SUA.

Prim-ministrul României se află într-o misiune oficială în SUA. Va vizita Washington D.C. și New York. Va fi însoțit de o delegație guvernamentală, în care sunt incluși Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.

În cadrul vizitei sale, are programată o întâlnire oficială cu secretarul de stat american, Antony Blinken, programată pentru ziua de luni. Va avea și întrevederi oficiale cu secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, și cu secretarul pentru energie din SUA, Jennifer Granholm.

Antony Blinken
Antony Blinken (SURSA FOTO: Wikipedia)
Jennifer Granholm
Jennifer Granholm (SURSA FOTO: Wikipedia)

Ce este Programul Visa Waiver?

Programul Visa Waiver este programul de renunțare la viză. Este un program al Guvernului SUA. El permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru o perioadă scurtă de timp fără a avea nevoie de viză. În locul vizelor tradiționale, călătorii eligibili pot solicita autorizarea de călătorie prin intermediul Sistemului Electronic pentru Autorizare de Călătorie.

Principalele condiții pentru a participa la Programul Visa Waiver includ:

  • cetățenie: solicitantul trebuie să fie cetățean al unei țări participante la program;
  • scopul călătoriei: călătoria trebuie să aibă un caracter temporar, de obicei pentru afaceri, turism sau tranzit;
  • durata șederii: perioada maximă de ședere este limitată și nu poate depăși 90 de zile;
  • autorizare prin Sistemul Electronic pentru Autorizare de Călătorie: călătorii eligibili trebuie să obțină o autorizare prin intermediul Sistemului Electronic pentru Autorizare de Călătorie înainte de a călători în SUA.

Este important de menționat că nu toate țările sunt eligibile pentru acest program. În plus, chiar dacă o persoană este eligibilă, autorizarea de călătorie nu garantează intrarea în SUA; oficialii de imigrare pot refuza intrarea persoanelor în țară în funcție de circumstanțele individuale.

Este recomandat ca călătorii eligibili să obțină autorizarea Sistemului Electronic pentru Autorizare de Călătorie înainte de a călători și să se informeze cu privire la regulile programului.