Perioada concediilor a inceput, si o data cu ea, au inceput sa creasca si cozile la ambasade. Fenomenul a devenit deja obicei. Cei care mai au ceva gologani prin buzunare prefera sa-i cheltuiasca prin alte tari, in conditiile in care calitatea serviciilor din Vest este superioara fata de Romania, iar tarifele nu difera prea mult. Cei care nu-si pun problema banilor - atunci cand pun la cale concediul - vor apela in mare parte la serviciile unei agentii de turism. Astfel, grija rezervarii unei ca
Perioada concediilor a inceput, si o data cu ea, au inceput sa creasca si cozile la ambasade. Fenomenul a devenit deja obicei. Cei care mai au ceva gologani prin buzunare prefera sa-i cheltuiasca prin alte tari, in conditiile in care calitatea serviciilor din Vest este superioara fata de Romania, iar tarifele nu difera prea mult.
Cei care nu-si pun problema banilor – atunci cand pun la cale concediul – vor apela in mare parte la serviciile unei agentii de turism. Astfel, grija rezervarii unei camere la hotel sau a transportului si obtinerea vizei revin agentiei.
Exista insa si oameni care prefera aventura sau care nu doresc sa urmeze un program strict pe perioada sejurului. Acestia trebuie sa se ocupe de toate formalitatile: sa-si asigure cazarea pe perioada sejurului, sa-si procure un bilet de calatorie dus-intors, sa obtina viza turistica, sa puna pe hartie un plan al excursiei.
Pe langa acestia mai exista si persoane care nu dispun de foarte multi bani, dar isi doresc sa petreaca cateva zile peste hotare. In ultimii ani, a inceput sa se dezvolte si la noi moda invitatiilor: „O persoana din Vest trimite o invitatie unei persoane (familii) din Romania, prin care se angajeaza ca o va gazdui si o va intretine pe toata perioada sederii in tara respectiva. Pretul acestui serviciu este zero pentru ca dupa o anumita perioada de timp serviciul se intoarce”. In acest mod se fac economii substantiale. Practic, mai raman de platit taxa de viza (cateva sute de mii de lei), transportul (care, de obicei, se face cu autocare) si asigurarea medicala.
Cu alte cuvinte pentru cei care prefera sa calatoreasca pe cont propriu sau pentru cei care merg in vizita la prieteni formalitatile legate de obtinerea vizei reprezinta o adevarata bataie de cap. Conditiile ambasadelor tarilor din Europa de Vest sunt in mare parte aceleasi. Este nevoie de o fotografie recenta (sau mai multe), de un pasaport valabil inca trei luni de la expirarea vizei solicitate (la pasapoartele noi este necesar si pasaportul vechi sau o adeverinta de la serviciul pasapoarte), si de o asigurare medicala si de accidente pe toata perioada de sedere in spatiul Schengen. De asemenea, fiecare solicitant trebuie sa completeze un formular tip (in mai multe exemplare). Pe langa aceste conditii generale mai este nevoie de o invitatie (trebuie sa fie legalizata) din partea persoanei din strainatate. In acest caz, se pot solicita si alte documente, precum adeverinta de venit sau avere, sau copia contractului de inchiriere ori a actului de proprietate a locuintei persoanei care face invitatia. In functie de calitatea solicitantului de viza mai trebuie indeplinite urmatoarele formalitati: persoanele angajate trebuie sa se prezinte cu contractul de munca si adeverinta de concediu de la serviciu (in anumite cazuri poate fi necesara si cartea de munca), patronii cu certificatul de inmatriculare al firmei, pensionarii cu talonul de pensie, iar studentii si elevii sunt obligati sa faca dovada ca sunt inscrisi la facultate/ scoala si sa prezinte adeverinta de vacanta. In cazul in care se doreste o calatorie pe cont propriu (fara invitatie) se poate obtine viza daca se dovedeste ca se pot intretine. In acest sens se va prezenta confirmarea rezervarii la hotel, bilet de calatorie (dus-intors), respectiv bilet de avion/tren/ autobuz/cartea verde a masinii si, in cele din urma, dar nu mai putin important, un extras de cont recent, in original.
Un aspect important este perioada de timp in care se obtine viza. Unele ambasade chiar anunta prin diverse cai perioada minima in care pot solutiona o cerere. Aceasta poate dura de la cateva zile (Austria), pana la doua luni (Danemarca). De aceea, este recomandat sa fie inceputa procedura de obtinere a vizei din timp. Atentie insa la perioada de valabilitate a vizei pentru a va incadra in perioada de concediu! Altfel, riscati sa pierdeti si timpul si banii.
Aurelian Buliga