Ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, vine vineri la București. Oficialul ucrainean va avea întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă și cu omologul său român, Bogdan Aurescu.
Premierul Nicolae Ciucă îl primește pe Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe din Ucraina, vineri, la ora 8.00, la Palatul Victoria. Ulterior, Kuleba va avea o întrevedere separată si cu ministrul de externe, Bogdan Aurescu.
Ministrul ucrainean efectuează vizita în România la invitația șefului diplomației române.
Mesajul ministrului ucrainean înainte de vizita în România
Joi seara, ministrul ucrainean a postat pe Twitter un mesaj în care menționează că a purtat discuții cu omologul din Republica Moldova și că salută interzicerea, de către autoritățile de la Chișinău, a panglicii ordinului „Sfântul Gheorghe”, precum și a semnelor „Z” și „V”, folosite ca simbol al agresiunii Rusiei în Ucraina.
În urmă cu două zile, acesta s-a aflat într-o vizită în Bulgaria. El a spus atunci că demersul său se înscrie în direcția obținerii păcii în Ucraina.
„Făcând pași în direcția obținerii păcii în Ucraina, am ajuns la Sofia pentru a mă întâlni cu conducerea bulgară”, a scris ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. El a ținut să arate că vecinii noștri de peste graniță îi sprijină pe ucraineni, lucru care s-a făcut simțit.
„Bulgaria este prietenul și partenerul nostru european. De asemenea, am simțit sprijinul poporului bulgar în acest moment critic pentru noi”, a mai spus Kuleba.
Ce a făcut Dmitro Kuleba în Bulgaria
El a spus, însă, că refuzul de a furniza arme țării sale echivalează cu o susținere pentru ”agresiunea rusă și exterminarea” ucrainenilor.
”Cei care nu doresc, care ezită, care vorbesc împotriva furnizării de armament Ucrainei, practic sprijină agresiunea rusă și exterminarea cetățenilor noștri”, a spus Kuleba înainte de a-și încheia vizita în Bulgaria, țară care a refuzat să ofere arme Ucrainei.
Trebuie spus că Bulgaria este una dintre puținele țări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei, în războiul declanșat de Rusia pe 24 februarie. Guvernele de la Sofia și Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar statele lor ar putea deveni părți în conflict.
Amintim că astăzi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a ținut să puncteze că România nu livrează arme Ucrainei şi că nu există baze de antrenament pentru soldaţii ucraineni pe teritoriul țării noastre. El a amintit că România are un parteneriat strategic cu NATO şi este membră NATO, lucru extrem de important în acest moment tensionat. Ciolacu a precizat că a purtat o discuție cu premierul Nicolae Ciucă și că, în acest moment, nu există astfel de baze de antrenament pe teritoriul României.