Vizita europarlamentarului slovac Ľuboš Blaha la Moscova stârnește controverse

Slovacia

SURSA FOTO: Dreamstime

Europarlamentarul slovac Ľuboš Blaha, membru al partidului de guvernământ Smer, a efectuat recent o vizită controversată la Moscova, unde a declarat că a venit să-i mulțumească pentru „eliberarea de fascism” și să-și ceară scuze pentru „rusofobia din Occident”.

Vizita lui Ľuboš Blaha a amplificat tensiunile dintre Slovacia și UE

Vizita lui Ľuboš Blaha și declarațiile sale au generat critici dure și au amplificat tensiunile atât în relațiile Slovaciei cu Uniunea Europeană, cât și în dezbaterea internă privind politica externă a țării.

Blaha a publicat un videoclip pe rețelele sociale în care se plimbă prin Piața Roșie din Moscova, lăudând Rusia și evocând „fraternitatea slavă”. În discursul său, el a susținut că națiunea rusă „ne-a eliberat de fascism” și a criticat rezoluțiile Parlamentului European pe care le-a descris drept „dușmănoase, pline de ură și literalmente fasciste împotriva Rusiei”.

Retorica lui Blaha a fost imediat identificată ca fiind în concordanță cu narativele pro-Kremlin, promovând imaginea Rusiei ca fiind un eliberator și minimalizând rolul Uniunii Sovietice în instaurarea regimurilor comuniste în Europa de Est. În plus, Blaha și-a exprimat opoziția față de sancțiunile impuse Rusiei și sprijinul militar oferit Ucrainei, repetând declarația premierului slovac Robert Fico că „fascismul și războiul vin din Occident; libertatea și pacea vin din Est”.

Această poziție contrastează puternic cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, care au condamnat invazia rusă în Ucraina și au impus sancțiuni economice Moscovei.

Slovacia ar putea repeta greșelile trecutului

Vizita lui Blaha la Moscova a atras critici dure, inclusiv din partea vicepreședintelui Parlamentului European, Martin Hojsík, care a făcut o aluzie ironică la „scrisoarea de invitație” din 1968, prin care liderii comuniști cehoslovaci au solicitat intervenția sovietică pentru a reprima Primăvara de la Praga. Hojsík a comparat acțiunile lui Blaha cu episoadele istorice de supunere față de influența Moscovei, exprimând îngrijorări că Slovacia ar putea repeta greșelile trecutului.

De când Robert Fico a revenit la putere în Slovacia, guvernul său a adoptat o poziție mult mai favorabilă Rusiei, într-o schimbare semnificativă față de politica anterioară. Fico a declarat că va restabili relațiile cu Rusia dacă războiul din Ucraina se va încheia în timpul mandatului său și a sugerat că singura modalitate de a pune capăt conflictului este ca Ucraina să cedeze o parte din teritoriul său invadatorilor.

Poziția pro-rusă adoptată de Blaha și Fico riscă să izoleze Slovacia în cadrul Uniunii Europene și să afecteze relațiile sale cu partenerii occidentali. Vizita lui Blaha la Moscova și declarațiile sale publice ridică semne de întrebare cu privire la angajamentul Slovaciei față de valorile democratice europene și de sprijinul comun pentru Ucraina în fața agresiunii rusești.

Aceste evenimente reprezintă un semnal de alarmă cu privire la influența crescătoare a propagandei Kremlinului în anumite cercuri politice din Europa. Această schimbare în politica externă a Slovaciei sub conducerea lui Robert Fico ar putea avea consecințe serioase asupra aliniamentului țării în cadrul Uniunii Europene și NATO, punând sub semnul întrebării viitorul său pe scena geopolitică europeană.