FMI în România. Ministrul Muncii: O chestiune de rutină, n-avem nicio problemă

simona bucura oprescu

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre venirea FMI în România. Șefa de la Muncă spune că vizita este doar o chestiune de rutină. De asemenea, a precizat că și Ministerul Muncii va avea o întâlnire cu delegaţia.

Venirea FMI în România, o chestiune de rutină

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că vizita delegației FMI în România este o procedură obișnuită. Ea se desfășoară în contextul analizei indicatorilor macroeconomici.

Șefa de la Muncă a confirmat că instituția pe care o conduce va găzdui o întâlnire cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) marți dimineața, la ora 9:00.

”Venirea FMI în România este o chestiune de rutină, pe analiza indicatorilor macro-economici.

Vom avea şi noi la Ministerul Muncii o întâlnire cu delegaţia FMI marţi dimineaţa, la ora 9.00. Nu avem nicio problemă în sensul acesta”, a spus ministrul Simona Bucura Oprescu la Antena 3.

România nu are un acord activ cu FMI la acest moment

Simona Bucura Oprescu a clarificat că România nu are un acord activ cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Ea a mai spus că guvernul este responsabil pentru politicile economice.

Ea a subliniat că orice măsuri luate pentru sporirea veniturilor cetățenilor români au fost acompaniate de eforturi de îmbunătățire a colectării veniturilor statului, inclusiv prin implementarea facturilor electronice.

De asemenea, ministrul Muncii a menționat că au fost implementate inițiative pentru combaterea muncii nedeclarate.

”România nu are acord cu FMI, iar Guvernul României este responsabil, iar toate măsurile care au fost luate pentru creşterea veniturilor românilor au fost luate la pachet cu măsuri privind o mai bună colectare a veniturilor statului, inclusiv e-factura.

În ceea ce ne priveşte pe noi, au fost luate măsuri pentru combaterea muncii la negru”, a completat Simona Bucura Oprescu.

Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI în România / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Noua lege a salarizării va reprezenta momentul zero al reformei

Referitor la reforma legislației salarizării, Oprescu a indicat că acesta va fi următorul punct de referință major, pe Jalonul 420 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Simona Bucura Oprescu a evidențiat munca ministerului la elaborarea legii salarizării. Ministrul spune că s-a pus accent pe dialogul social cu ministerele și sindicatele.

De asemenea, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat că va continua dialogul cu reprezentanții din domeniul educației pentru a finaliza această lege.

”Noi, Ministerul Muncii, lucrăm la legea salarizării, în mare măsură partea de dialog social, ministere, sindicate, a fost făcută, doar cu cei din educaţie nu ne-am întâlnit de când am început eu mandatul, strict pe legea salarizării.

Au avut o negociere înainte de venirea mea la minister, intenționez să mă întâlnesc cu aceştia săptămâna viitoare. Ne vom apuca să populăm familiile ocupaţionale cu coeficienţii, să avem o aşezare a acestora”, a spus ministrul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a explicat că partenerii de la Banca Mondială vor evalua impactul legii. Decizia politică privind momentul adoptării și implementării acesteia va fi luată în cadrul coaliției.

Mai mult, a reiterat că în contextul anului 2024, marcat de mai multe runde de alegeri, este important să se gestioneze așteptările în legătură cu legea salarizării. Într-un final, aceasta a subliniat necesitatea pregătirii pentru implementare în anul următor adoptării legii.

”Partenerii de la Banca Mondială vor face partea de impact, apoi decizia politică se va lua în coaliţie, legată de momentul în care va fi adoptată legea şi de când va fi aplicată.

Ministrul a ţinut să precizeze că, aşa cum a spus premierul Ciolacu, în 2024, într-un an cu atâta runde de alegeri, nu pot veni să creeze aşteptări atât de mari cu legea salarizării. Noi trebuie să fim pregătiţi să poată fi aplicată din anul care va urma”, a mai spus ea.