Președintele Klaus Iohannis ar putea merge în această săptămână la Kiev. El ar urma să fie însoțit de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.
Vizita celor trei oficiali străini la Kiev a fost deja anunțată de publicația italiană La Stampa, iar parlamentarul ucrainean Oleksi Goncearenko a transmis pe Twitter că alături de aceștia ar urma să se deplaseze în Ucraina și președintele Iohannis.
The three musketeers. President Macron, Chancellor Scholz, prime-minister Draghi will visit Kyiv this Thursday. And as d’Artagnan President of Romania Iohannis.
— Oleksiy Goncharenko (@GoncharenkoUa) June 13, 2022
Potrivit La Stampa, una dintre principalele teme de discuții la Kiev va fi stabilirea unor culoare de export al cerealelor ucrainene prin Polonia și România.
Vizita la Kiev, înaintea summit-urilor G7 și NATO
Potrivit informațiilor furnizate inițial, se știa doar de vizita lui Macron, Scholz și Draghi.
Trebuie menționat că vizita la Kiev comună a liderilor celor trei țări UE va avea loc înaintea summit-urilor G7 și NATO. Totodată, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi intenționează să marcheze sprijinul celor mai mari trei țări UE pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Amintim că niciunul dintre cei trei lideri nu s-a deplasat la Kiev după începerea invaziei, potrivit informațiilor transmise de La Stampa.
O serie de lideri mondiali s-au dus în Ucraina în plin război
Simultan, o serie de lideri mondiali, inclusiv din SUA și Canada, au vizitat Ucraina începând cu 24 februarie. Informațiile apărute anterior arătau că Franța studiază posibilitatea de a transfera încă șase noi ACS Caesar în Ucraina.
S-a presupus că Macron ar putea anunța transferul celui de-al doilea lot în timpul vizitei sale în Ucraina. Acest lucru a fost ulterior infirmat la Paris.
Amintim că Volodimir Zelenski a cerut noi sisteme de apărare antirachetă, subliniind că tragediile ar fi putut fi evitate dacă țara sa ar fi beneficiat de acestea. Cerința sa a avut loc în cadrul unui discurs susținut duminică seara.
„Ucraina are nevoie de sisteme moderne de apărare antirachetă. Furnizarea de astfel de sisteme a fost posibilă în acest an, anul trecut şi chiar mai devreme. Le-am primit? Nu. Avem nevoie de ele? Da. Au existat deja 2606 răspunsuri afirmative la această întrebare sub forma diverselor rachete ruseşti de croazieră care au lovit oraşele ucrainene”, a spus acesta.
Președintele ucrainean a mai precizat că modul în care armata lui Vladimir Putin acționează va determina felul în care Federația Rusă este văzută în lume.