Prim-ministrul britanic Theresa May, care a sosit în noaptea de joi spre vineri pentru a participa la G20, a început prima vizită a unui şef al guvernului britanic la Buenos Aires de la Războiul Malvinelor din 1982, relatează France Presse.
Această vizită este considerată de argentinieni ca o ocazia de a reface legăturile diplomatice şi de a-şi reafirma vederile asupra acestor insule aride bătute de vânt.
Falkland (numele englez al arhipelagului) este sub administraţia permanentă a Regatului Unit din 1833. Dar Argentina nu a renunţat niciodată să-l revendice. În aprilie 1982, ţara, guvernată atunci de o dictatură, a decis să folosească forţa şi să invadeze teritoriul. Acesta va fi recăpătat 74 de zile mai târziu de Regatul Unit.
În octombrie, ministrul de externe argentinian Jorge Faurie a creat o anumită agitaţie declarând că ţara sa ar putea să profite de incertitudinile cauzate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru a consolida legăturile Argentinei cu teritoriul britanic din Atlanticul de Sud.
Cei 3.400 de locuitori ai arhipelagului, situat la 400 de kilometri de coasta Argentinei şi 12.700 km de Londra, şi-au arătat dorinţa de a rămâne sub suveranitatea britanică. În cazul în care Marea Britanie se va separa în cele din urmă de UE fără un acord, economia arhipelagului, în mare măsură dependentă de exportul de calmar în UE, ar putea suferi consecinţe.
Aproximativ 94% din exporturile de calmar şi peşte sunt destinate UE, contribuind cu 40% la produsul intern brut al arhipelagului. Conform estimărilor guvernului din Insulele Falkland, un Brexit fără acord le-ar scădea veniturile cu 16%.