Şeful Pentagonului se află în România, într-o vizită oficială!

Lloyd J. Austin III, secretarul american al Apărării, a fost întâmpinat, marţi seara, pe Aeroportul Otopeni, de către o delegaţie condusă de către Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării.

„Bine ați venit în România, domnule secretar al Apărării Austin! Vizita dumneavoastră ne onorează!”, a fost mesajul transmis de către Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Vizită la sediul MApN, dar şi la Palatul Cotroceni

Miercuri dimineaţă, Lloyd J. Austin III a mers la sediul MapN pentru întâlnirea oficială cu omologul său român. Cei doi miniştri vor susţine declaraţii de presă la finalul întrevederii. Ulterior, în cursul zilei de astăzi, oficialul american va avea o întâlnire şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă şi Lloyd J. Austin III vor discuta despre evoluția relațiilor militare dintre România și Statele Unite ale Americii, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, despre situația de securitate din zona Mării Negre, dar și despre temele ce vor fi abordate la Reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO, care va avea loc la Bruxelles.

Vizita în România a secretarului american al Apărării face parte dintr-un turneu care a inclus Georgia şi Ucraina, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles care începe joi, 21 octombrie.

Potrivit unui comunicat publicat pe 15 octombrie pe site-ul oficial al Ministerului american al Apărării, în timpul vizitei sale în România, Lloyd J. Austin III va merge şi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Ce spunea recent ministrul român al Apărării despre regiunea Mării Negre?

„Ne aflăm într-o regiune care, din punctul meu de vedere, reprezintă un centru de greutate pentru ceea ce înseamnă deciziile şi acţiunile strategice care s-au întâmplat în ultima perioadă de timp şi oferă, de asemenea, potenţial a se întâmpla în viitor.

Din acest motiv, demersurile noastre în tot ceea ce am făcut şi facem sunt, pe de o parte, să reuşim să atragem atenţia tuturor actorilor importanţi, pornind de la Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, dar şi actorii importanţi cu care noi avem parteneriat strategic să înţeleagă că tot ceea ce noi întreprindem nu facem doar pentru ceea ce înseamnă partea de răspundere naţională, ci o facem pentru tot ceea ce înseamnă întărirea securităţii în regiunea Mării Negre, astfel încât ea să nu continue să rămână pântecele moale în domeniul de securitate”, spunea Nicolae Ciucă, prezent luni la lansarea Barometrului de securitate al României, ediţia octombrie 2021, realizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu”.