Vizita la stomatolog, un obicei rar intalnit la romani

Desi o programare la dentist este inca departe de a se inscrie in obisnuintele romanilor, piata autohtona de profil creste de la an la an. Aceasta evolutie se datoreaza, in principal, majorarii sumei medii pe care o persoana o aloca in acest sens. Sectorul serviciilor stomatologice din Romania se imparte intre doua categorii de furnizori. Prima si cea mai numeroasa este reprezentata de cabinetele individuale mici, “de cartier”, in general cu un singur scaun specia



Desi o programare la dentist este inca departe de a se inscrie in obisnuintele romanilor, piata autohtona de profil creste de la an la an. Aceasta evolutie se datoreaza, in principal, majorarii sumei medii pe care o persoana o aloca in acest sens.


Sectorul serviciilor stomatologice din Romania se imparte intre doua categorii de furnizori. Prima si cea mai numeroasa este reprezentata de cabinetele individuale mici, “de cartier”, in general cu un singur scaun special echipat. Aceasta categorie se poate regasi pe tot teritoriul national si, de cele mai multe ori, constituie o alegere “obligatorie” pentru pacienti. A doua categorie este reprezentata de clinicile stomatologice, care au la baza investitii in dotarea tehnica si personal calificat. “Daca pentru prima categorie dinamica este evidenta, cu numeroase intrari si iesiri datorate mediului puternic concurential si lipsei de resurse financiare, pentru cea de-a doua categorie, jucatorii sunt bine definiti si, in mod cert, mai stabili”, spune dr. Michaell Shkurko, titular si medic coordonator al clinicii Dental Plan, companie internationala de servicii stomatologice.

Din pacate, insa, spun specialistii, principala problema a acestei piete consta in faptul ca romanii nu sunt obisnuiti sa mearga periodic la stomatolog si nu constientizeaza beneficiile controlului profilactic. Conform datelor furnizate revistei Capital de MEDNET Marketing Research Center pe baza studiilor MEDIBUS si ASIBUS realizate in Bucuresti in perioada aprilie 2005-aprilie 2006, circa o treime din cei care traiesc in Capitala nu au mai mers la stomatolog de peste trei ani. In general, femeile sunt mai atente cu dantura lor decat barbatii, dar acest rezultat nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, deoarece este bine cunoscut faptul ca tot ele merg mai des si la medic si consuma mai multe vitamine si suplimente nutritionale. Potrivit aceleiasi surse, suma medie platita de o persoana pentru servicii stomatologice s-a majorat de la 103,62 euro, cat a fost in 2005, la 158,40 euro in acest an.

Cum era si firesc, a crescut si numarul medicilor stomatologi. Astfel, daca in 2004 in Anuarul Statistic figurau 9.907 de persoane care lucrau in acest domeniu, conform statisticilor Asociatiei Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania (AMSPPR), la ora actuala exista un numar de peste 12.000 de medici stomatologi autorizati, care isi practica profesia fie in mod liberal (complet privat), fie prin contracte cu sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate. Presedintele AMSPPR, dr. Voicu David, spune ca exista o problema in ceea ce priveste numarul prea mare si necontrolat al absolventilor facultatilor de medicina dentara, ceea ce va duce, in urmatorii ani cinci, ani la dublarea numarului actual de stomatologi. “Acest fapt ar putea avea drept consecinta aparitia unor onorarii de dumping, care ar fi, poate, benefice pentru consumatori, daca nu ar presupune o calitate extrem de joasa sau chiar inexistenta a tratamentelor utilizate”, completeaza dr. Voicu David. O alta problema a medicilor cu practica privata consta in lipsa reglementarii uniforme a repartitiei de cabinete pe teritoriul tarii, existand in acest moment “o aglomerare stupida in marile orase” si in absenta cabinetelor stomatologice in multe zone rurale.

si problemele nu se opresc aici pentru tinerii medici care doresc sa-si deschida un cabinet particular. “Din punctul de vedere al legislatiei, birocratia este ingrozitoare si descurajanta pentru un tanar absolvent”, este de parere presedintele AMSPPR. In ceea ce priveste costurile, acestea difera de la o localitate la alta, ca urmare a fluctuatiilor pietei imobiliare, deoarece cheltuielile de baza (amenajare specifica, aparatura de specialitate, instrumentar mare si mic, materiale etc.) sunt aproximativ identice in toata tara.

In general, si in Romania, ca oriunde altundeva, tarifele serviciilor stomatologice sunt alcatuite din: investitia in dotari, costul materialelor, utilitati, chirie si onorariul profesionistului. Din cele cinci elemente enuntate, primele au acelasi nivel ca in Europa Occidentala sau SUA. “Diferenta intre tarifele percepute acolo si Romania, care este foarte mare (cel putin 300% – 400%) este suportata in totalitate de cel de-al cincelea element – onorariul propriu-zis al medicului stomatolog”, explica Shkurko. Astfel, desi pacientii percep tarifele pentru interventiile stomatologice ca fiind mari, medicii romani castiga mult mai putin decat colegii lor din strainatate. “Apreciez ca acest fapt va fi motivul pentru o crestere sustinuta a tarifelor stomatologice in viitorul apropiat”, adauga el.

Ce se va intampla insa dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana? “Modificarile care vor avea loc in piata de profil vor fi limitate la domeniul legislativ”, este de parere Shkurko. Ceva mai putin optimist este presedintele AMSPPR: “Trebuie stiut ca, in primii cinci-zece ani dupa aderare, drepturile noilor intrati in UE nu vor fi identice cu cele ale membrilor fondatori”, conchide el.


Cabinetele private castiga teren

Anul

Nr. unitati particulare

1999 3.405
2000

3.937

2001 4.140
2002

4.536

2003 4.934
2004 5.282



Potrivit statisticilor oficiale, in 2004 existau in Romania 5.282 de cabinete stomatologice private si doar 3.262 de cabinete individuale, majoritar de stat. Numarul celor dintai a crescut de la an la an, iar cele mai multe se gasesc in Bucuresti. Conform Anuarului Statistic, in 2004, in Capitala, existau 1.147 unitati particulare si 301 de stat.

SURSA: Anuarul Statistic



Problemele vor fi rezolvate In timp

“Stomatologii si cetatenii romani nu trebuie sa-si faca mari iluzii ca aderarea tarii noastre la UE va rezolva peste noapte miile de probleme existente.”

Dr. Voicu David,

presedintele AMSPPR