Capital: – Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul instituției în care activați în prezent?
Vlad Ardeleanu: – Va fi centrul de diagnostic oncologic de la Târgu-Mureș unde, în premieră pentru România, vom avea un cyclotron de nouă generație pentru producția de izotopi radioctivi necesari în investigațiile de diagnostic oncologic tip PET-CT (aici, investiție va ajunge la circa 5,5 mil. euro).
C: – Care sunt proiectele prevăzute pentru 2022?
V.A: – Dezvoltarea a trei noi clinici de imagistică – în București, Brăila și Buzău, desigur și finalizarea investiției de la Târgu Mureș. Sperăm deci să închidem anul în curs cu zece clinici de imagistică (ceea ce va urca efortul investițional total la peste 15 mil. euro).
C: – Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?
V.A: – Problemele de personal, gestiunea îmbolnăvirilor Covid, luarea tuturor măsurilor de siguranță pentru fiecare pacient, reacția pacientilor, dar și valurile de modificări legislative care au multiplicat exponențial impredictibilitatea.
C: – De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?
V.A: – Autoritățile se mișcă foarte greu când vine vorba să elibereze autorizații. Se ajunge ca perioada de punere în funcțiune a unei investiții medicale să fie întârziată și până la 12 luni din cauza birocrației.
C: – Ce sfat i-ați da unui tânăr care este la început de drum într-o carieră similară cu a dumneavoastră?
V.A: – Să nu renunțe și să nu-și piardă optimismul niciodată.
C: – Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?
V.A: – Răspunsul scurt la o întrebare de zece puncte – Inteligența Artificială va deveni asistentul de facto al medicului radiolog.
C: – Bani. Ce vă spune acest cuvânt?
V: A: – Mijlocul prin care putem construi proiectele la care visăm.