Băutura energizantă pe care o recomandă prof. Vlad Ciurea. Este naturală

Sfatul zilei de la medicul neurochirurg Vlad Ciurea. Băuturile energizante care se vând în magazine sunt problematice pentru sănătate, așa cum a fost demonstrat de-a lungul timpului.

Totuşi, Vlad Ciurea spune că există unul, în afara clasicelor băuturi energizante carbogazoase de pe piață, care poate avea chiar efecte benefice.

Este vorba despre un produs natural, care îmbunătățește circulația și ajută activitatea cerebrală. El recomandă, totuși, ca acest produs să nu fie consumat în exces.

Medicul neurochirurg face referire la cafea. Cofeina pe care o conţine cafeaua deschide vasele și ajută la activitatea cerebrală. Un efect asemănător asupra vaselor de sânge şi creierului îl are şi ciocolata.

„Există energizante, suplimente, care favorizează activitatea cerebrală. Un astfel de energizant este cafeaua.

Dar contează foarte mult doza! O cafea bună, dimineața, dar nu foarte tare.

Cofeina deschide vasele și ajută la activitatea cerebrală, ca și ciocolata, intră în același grup”, a explicat prof. Vlad Ciurea în cadrul emisiunii iThink.

Ceasca de cafea
SURSA FOTO: Dreamstime

Atenţie cum îţi tratezi creierul!

Medicul neurochirurg le-a mai spus românilor şi cum anume ar trebui consumată cafeaua. Totul, pentru a putea profita de toate efectele sale pozitive fără a afecta în vreun fel sănătatea inimii și a creierului.

Celula nervoasă nu trebuie biciuită, afirmă Vlad Ciurea. Mulţi oameni fac asta, exagerând cu cafelele, în căutarea dozei atât de necesare de energie.

Însă creierul poate reacţiona în mod negativ în cazul acestui tip de exces, atrage atenţia specialistul.

În plus, trebuie ţinut cont şi de ciclurile de activitate cerebrală. Există două momente de maxim al activităţii cerebrale în timpul zilei. Primul, între 10:00 şi 12:00, iar al doilea, între 14:00 şi 18:00.

„Celula nervoasă nu trebuie biciuită. Trebuie menajată, modelată! Dacă ai nevoie să fii pe scenă, la o emisiune, de exemplu, atunci da. Dacă nu, lăsați să se desfășoare organismul așa cum are nevoie.

Pentru că funcțiile dovedite și printr-un premiu Nobel au arătat că este un ciclu al creierului. Acest ciclu arată că maximul de activitate cerebrală este dimineața între orele 10:00 și 12:00. Și al doilea ciclu între orele 14:00 și 18:00. Spre seară scade activitatea cerebrală.

Majoritatea persoanelor își biciuiesc celula nervoasă pentru că au nevoie de aceste substanțe energizante să reușească să lucreze mai mult, mai puternic, mai performant. Atunci beau cafele după amiaza și stau până târziu.

Poate că un timp merge. Însă după aceea, ca orice lucru pe care îl biciuiești, se supără și clachează. Și creierul, după cum observați, nu mai reușește”, a mai spus medicul Vlad Ciurea.