Alimentul interzis pe care îl consumăm zilnic. Dr. Vlad Ciurea: Este nociv pentru creier

Vlad Ciurea

SURSA FOTO: Facebook, Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea

Alimentul pe care nu ar mai trebui să îl consumi niciodată! Deși este extrem de iubit de români, medicul Vlad Ciurea spune că este nociv pentru creierul uman. Despre ce este vorba?

Cartoful, dăunător pentru creierul uman

Alimentul pe care nu ar mai trebui să îl consumi niciodată! Medicul Vlad Ciurea susține că este extrem de nociv pentru creierul uman. Mai exact, este vorba de cartof, un carbohidrat foarte iubit de români.

Vlad Ciurea spune că a renunțat la cartofi de 10 ani.

„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”, a declarat el în cadrul emisiunii „iThink” de pe Antena 3 CNN.

Medicul a subliniat că și consumul excesiv de pâine poate încetini activitatea creierului. Chiar dacă ambele alimente sunt gustoase, ele conțin aceleași substanțe care pot afecta negativ funcționarea creierului, mai ales atunci când sunt consumate în cantități mari.

„Pâinea, în cantitate mică, este bună. Dar pâinea pentru creier, moleșește activitatea cerebrală. Tot carbohidrat este la bază. Iar amidonul stă la baza carbohidraților. Îmi pare rău, dar astea sunt adevărurile”, a explicat neurochirurgul.

De asemenea, doctorul Vlad Ciurea a sugerat evitarea prăjelilor și a alimentelor bogate în condimente. În schimb, a subliniat beneficiile consumului de lichide, în special de ceai verde.

„Toate prăjelile fac rău, tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău.  Ceea ce-i face bine (n.r creierului) sunt apa plată şi unele tipuri de ceaiuri. Dar, în schimb, creierul are un avantaj pe care noi nu-l luăm în considerație. Trebuie să-i dăm apă. El înghite foarte multă apă, de aceea eu pledez să se bea doi litri de apă pe zi, nu atât pentru burtică, ci pentru creier.

Și apa este 78% din creier. El plutește, mai mult sau mai puțin, și atunci trebuie să-i dau apă încontinuu. Ceaiul verde este dovedit că este minunat pentru creier. Altceva! Se simte foarte bine. Cafeaua face foarte bine. Nu în exces, că e vorba de inimă”, a spus acesta.

Coș cu cartofi / SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cartoful poate îngrășa mai mult decât carnea

Cartoful, o legumă des consumată în România, poate contribui la creșterea în greutate mai mult decât produsele din carne. Unii experți susțin că acest aliment poate avea efecte negative asupra sănătății.

Conform Școlii Medicale Harvard, informațiile anterioare ale Asociației Americane a Inimii despre beneficiile cartofilor nu sunt precise. Conform studiilor lor, consumul de cartofi poate să contribuie la creșterea în greutate mai mult decât consumul de carne roșie sau băuturi dulci.

Această observație se aplică indiferent de forma în care sunt consumați cartofii și este asociată cu un conținut caloric ridicat al acestor legume. Alți specialiști au subliniat importanța menținerii unui echilibru în dieta noastră, sugerând că legumele cu conținut mai mare de carbohidrați, precum cartofii, ar trebui consumate cu moderație.

În schimb, legumele cu un conținut mai scăzut de carbohidrați, precum broccoli, spanacul sau salata verde, ar trebui să facă parte din baza dietei noastre.

În alt context, merită menționat că cartofii aduc și beneficii. Un cartof mic furnizează:

  • 135 de calorii;
  • 3 grame proteine;
  • 0 grame grăsime;
  • 30 grame carbohidrați;
  • 4 grame fibre (11% valoarea zilnică (DV));
  • 34 miligrame vitamina C (37% DV);
  • 722 miligrame potasiu (15% DV).

Mai multe puteți afla aici.