Vlad Ciurea explică de ce insomniile pot fi atât de periculoase

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea trage semnalul de alarmă asupra unei probleme extrem de serioase.

Tot mai mulţi români se confruntă cu ea. Este vorba despre insomnie. Medicul spune că la femei, spre exemplu, sistemul endocrin, atât de important, nu va mai funcţiona corect din cauza insomniei.

Multe elemente din ziua de azi, precum alimentaţia sau statul până târziu pe telefon sau tabletă, strică somnul. Iar pentru copii, somnul este foarte important pentru hormonul de creştere, subliniază Ciurea.

„Toți probabil ați avut sau aveți insomnii, este foarte grav. Toți avem asta și din nefericire pot scădea sistemele, la doamne sistemul endocrin nu mai funcționează, iar asta e protecția corpului feminin, iar dacă nu se mai secretă în somn, se produc mari dereglări.

Se spune „Dormi copile, să crești mare”, pentru că în somn se secretă hormonul de creștere. Sunt multe elemente. Copilul nu mai are liniștea de dinaintea somnului, el se culcă cu tableta în mână.

Alt element este faptul că e preocupat de multe lucruri, bea suc seara, alimentația nu-l mai lasă să doarmă. Cea mai bună mâncare este bucătăria țăranului”, a precizat medicul Vlad Ciurea.

Alimentaţia, stresul sau chiar telefonul mobil – toate contribuie la un somn deficitar

somn insomnie
De ce suferă oamenii de insomnie? / SURSA FOTO: Dreamstime

Aşadar alimentaţia necorespunzătoare sau stresul sunt printre cele mai des întâlnite cauze pentru insomnie.

Medicul atrage atenţia că nu vorbim aici doar despre adulţi. Şi copiii sunt tot mai afectaţi de insomnie, spune Vlad Ciurea.

„Starea de stres de peste zi, poate i se cer prea mult, uitați-vă ce ghiozdan are un copil, îi rupe spatele, solicitările părinților, certurile, el ce să mai facă?

Nu au timp de relaxare. Fiecare etapă trebuie să aibă programul ei, copilul nu trebuie certat, dar cu anumite limite pe care i le dai. Această supraîncărcare nu vine cu nimic bun”, punctează specialistul.

Telefoanele mobile, pe cât sunt de utile în viaţa de zi cu zi, pe atât pot fi de problematice în alte situaţii. Medicul explică faptul că acest dispozitiv ne poate tulbura foarte uşor somnul din timpul nopţii.

Vlad Ciurea povesteşte şi ce decizii s-au luat în cadrul unui spital în care lucrează. Era legat tot de telefoanele mobile.

„În spitalul în care lucrez, directorul spitalului a cerut ca toate telefoanele să fie afară. Când am fost în Austria și Germania, telefoanele erau în afara sălii de operație.

La noi mai apare câte un mesaj important și atunci răspunde o asistentă, nu doctorul din operație.

Telefonul este un stres de multe ori. Trebuie ca viața să curgă, nu să fie cu interferări de acest gen. Disciplina este antidotul stresului”, a mai precizat medicul neurochirurg.