Filat a făcut aceste declaraţii în cadrul unui mesaj către naţiune, după o săptămână de consultări cu societatea civilă şi partidele politice, în contextul unor neînţelegeri tot mai evidente în cadrul AIE.
Filat a arătat că, în cadrul AIE, există mai multe cercuri de interese, inclusiv financiare, care menţin sistemul corupt din Republica Moldova. "Unii dintre cei care au creat aceste scheme frauduloase sunt la conducerea AIE", a declarat Filat.
Printre solicitările avansate de Filat pentru"resetarea" Alianţei pentru Integrare Europeană se numără evaluarea, de către fiecare partid membru, a competenţelor profesionale ale conducătorilor de instituţii pe care i-au propus pentru posturile respective. Cei care nu vor face faţă, vor fi schimbaţi din funcţie. Filat a cerut ca fiecare ministru să poarte personal responsabilitatea pentru acţiunile sale. "Eu nu voi mai accepta să lucrez cu miniştri care nu duc la îndeplinire sarcinile, ci doar aduc critici colegilor din guvern. Nu pot să accept ca, prin aşa-zisa dragoste faţă de AIE, să angajăm persoane incompetente", a declarat el.
Referindu-se la criza politică din Republica Moldova, din cauza imposibilităţii alegerii preşedintelui ţării, Filat a declarat că vede două soluţii. Una este găsirea unui numitor comun între toate partidele parlamentare pentru a sprijini acelaşi candidat. A doua este modificarea constituţiei, cu acordul tuturor partidelor parlamentare, pentru ca preşedintele să fie ales direct de către popor. În context, Filat a menţionat necesitatea iniţierii dialogului cu opoziţia comunistă.
Vlad Filat a mai declarat că el nu doreşte distrugerea AIE, dar că aceasta nu poate fi menţinută cu preţul abandonării obiectivelor pentru care a fost creată. "Prioritatea mea este implementarea reformelor şi lupta împotriva corupţiei", a mai declarat el.
Vlad Filat a lăsat să se înţeleagă că respingerea solicitărilor sale ar putea să-l determine să-şi dea demisia din funcţia de premier. "Respingerea acestor solicitări înseamnă că guvernul nu are sprijin politic şi voi lua deciziile care se impun", a conchis el.
Alianţa pentru Integrare Europeană II, formată la 30 decembrie 2010, a fost marcată de mai multe scandaluri, în special între democraţi şi liberali-democraţi. Presa de la Chişinău a comentat că această situaţie se produce şi din cauza neînţelegerilor dintre Filat şi prim-vicepreşedintele parlamentului, Vlad Plahotniuc, unul din liderii Partidului Democrat, ambii provenind din mediul de afaceri. AIE a anunţat recent să intenţionează se semneze un acord şi în privinţa formării coaliţiilor la nivel local, după alegerile din 5 iunie, dar liberal-democraţii şi democraţii se acuză reciproc de faptul că în unele localităţi ar intenţiona să facă alianţe cu reprezentanţii comuniştilor.
SURSA: Agerpres