Vlad Filat, dezvăluiri despre sprijinul SIS și al Ambasadei SUA în numirile de la Statul Major

Vlad Filat

SURSA FOTO: Facebook, Vlad Filat

Fostul premier moldovean Vlad Filat a menționat că Igor Gorgan, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, a fost numit în funcție cu sprijinul Partidului Liberal Democrat din Moldova, beneficiind de „recomandări clare, inclusiv avizul SIS-ului”.

Vlad Filat dezvăluie sprijinul pentru numirea lui Igor Gorgan în funcția de șef al Statului Major

Vlad Filat a afirmat că Igor Gorgan a fost numit în funcția de șef al Statului Major în timpul guvernării lui Iurie Leancă și a președintelui Nicolae Timofti, cu sprijinul Partidului Liberal Democrat din Moldova și avizul SIS-ului (Serviciul de Informații și Securitate).

Filat a subliniat că această numire nu poate fi făcută fără o verificare riguroasă.

El a menționat că Gorgan a beneficiat și de sprijinul direct al Ambasadei SUA, având în vedere educația sa și participarea la cursuri de perfecționare în Statele Unite.

Sigla Ambasadei SUA / SURSA FOTO: Dreamstime

„Prima dată Gorgan a fost numit la șefia Statului Major în perioada în care Iurie Leancă era prim-ministru, iar Nicolae Timofti era Președinte de țară, fiind sprijinit de Partidul Liberal Democrat din Moldova, având în acest sens toate recomandările, inclusiv, avizul SIS-ului.

Șeful Statului Major nu poate fi numit așa ca și cum l-ai lua de pe stradă și hai să fii șeful Statului Major. Asta presupune o verificare foarte rigidă.

Toate aceste recomandări și verificări au fost făcute atunci, deci dânsul avea toate avizele pozitive. Acesta avea suportul direct al Ambasadei SUA, să nu uităm că Gorgan și-a făcut studiile în Statele Unite, a fost la foarte multe perfecționări comune și eu asta v-o spun în cunoștință de cauză, nu vreau să iau apărarea nimănui”, a declarat Vlad Filat, potrivit stiripesurse.md.

Corespondența lui Igor Gorgan cu colonelul Alexei Makarov dezvăluie informații sensibile

The Insider a declarat că a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, în care acesta pare să aibă discuții cu presupusul său curator din GRU, colonelul Alexei Makarov.

Potrivit sursei internaționale, Gorgan a furnizat în mod regulat informații despre situația politică internă din țară și a transmis detalii referitoare la vizitele oficialilor din Ministerul ucrainean al Apărării, care au achiziționat echipament militar și proiectile pentru forțele armate ale Ucrainei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a solicitat instituțiilor juridice să ofere mai multă comunicare și explicații în cazul scandalului implicând fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan.

Speakerul a menționat că este vorba despre securitatea statului în cadrul unei ședințe.

„Este vorba despre securitatea statului”, a menționat speakerul.

Verificări riguroase și măsuri drastice în apărarea securității naționale

Ministerul Apărării a declarat că toate informațiile din investigația privind fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, generalul de brigadă Igor Gorgan, sunt verificate cu atenție. Autoritățile subliniază că acordă o atenție deosebită oricărui aspect legat de securitatea națională și vor aplica sancțiuni severe pentru orice abatere de la lege comisă de personalul din domeniul apărării.

În urma acuzațiilor conform cărora Igor Gorgan ar fi raportat în mod regulat informații Rusiei despre situația politică din țară, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale a fost demis din funcție și i-au fost retrase distincțiile de stat. Decretul prezidențial a fost emis pe 11 iunie de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a făcut clarificări suplimentare în legătură cu scandalul implicând Igor Gorgan. Autoritățile menționează că investigațiile sunt în curs pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în presupusa activitate infracțională, inclusiv pentru evaluarea informațiilor pretins transmise și impactul acestora asupra intereselor Republicii Moldova.