Vlad Pascu va fi judecat pentru ucidere din culpă
Joi, 4 aprilie, procesul lui Vlad Pascu a continuat la Mangalia, după ce Curtea de Apel Constanța a respins cererea procurorilor de strămutare a cauzei.
La termenul de azi, Judecătoria Mangalia a decis că Vlad Pascu va fi judecat pentru ucidere din culpă. Conform legii, pentru această infracțiune, pedepsele prevăzute sunt cuprinse între 3 și 10 ani de închisoare. În termenul anterior, familiile victimelor solicitaseră instanței, prin intermediul avocatului, reîncadrarea faptei la omor calificat. Dacă ar fi fost încadrat la această infracțiune, pedeapsa ar fi fost detenția pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani.
Vlad Pascu, 20 de ani, este acuzat de ucidere din culpă, în urma incidentului din august anul trecut, când a condus sub influența drogurilor și a provocat moartea a doi tineri într-un accident auto.
S-a aprobat procedura simplificată
La termenul anterior al procesului, desfășurat la data de 14 martie, Vlad Pascu și-a recunoscut faptele și a solicitat să fie judecat în procedura simplificată. Asta implică o reducere cu o treime a limitelor pedepsei. Cererea sa a fost admisă de instanță.
Astfel, în prezent, Pascu este judecat pentru ucidere din culpă, o infracțiune care atrage o pedeapsă cuprinsă între 3 ani și 10 ani și 6 luni de închisoare. Datorită procedurii simplificate, în cazul în care va fi găsit vinovat, el va primi o pedeapsă situată între 2 ani și 7 ani de închisoare.
Totuși, instanța nu ar mai putea dispune suspendarea executării pedepsei, deoarece, în momentul săvârșirii accidentului din 2 Mai, a intrat în vigoare „Legea Anastasia”. Conform acesteia, uciderea din culpă comisă de un șofer care a condus sub influența alcoolului, drogurilor sau fără permis se pedepsește numai cu închisoarea.
Părinții ceruseră omor calificat
La ultima înfățișare la Judecătoria Mangalia, părinții celor doi tineri decedați în accident și cele trei victime rănite au solicitat instanței, prin intermediul avocaților lor, ca Vlad Pascu să nu fie judecat pentru ucidere din culpă, ci pentru omor calificat. Pentru această infracțiune, pedeapsa prevăzută este detenția pe viață sau închisoare între 15 și 25 de ani.
Termenul de astăzi ar putea fi ultimul în cadrul procesului pe fond, deoarece, conform procedurii simplificate, instanța pronunță sentința exclusiv pe baza probelor adunate de procurori. Decizia Judecătoriei Mangalia nu va fi definitivă și, în cazul în care va fi contestată, procesul va fi transferat la Curtea de Apel Constanța.