Vlad Pavlovschi, Director Direcţia Dezvoltare Afaceri Romgaz, la conferinţa CAPITAL: Performanța bună din acest an este datorată creșterii cererii de gaze

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare din anul 2013 pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra. Performanța bună din acest an este datorată creșterii cererii de gaze, care a permis optimizarea valorificării gazelor și o bună gestionare a stocurilor.

Conferinţa Capital “Energie pentru viitor”

Live Text

Descoperirea de la Caragele a avut un impact pozitiv pentru Romgaz în contextul creșterii de producție pe care o înregistrează în acest an, față de anul trecut, creştere de 49%. Anul trecut a fost un an mai dificil, unde anumiți factori au influențat în mod negative posibilitatea de extindere a producției Romgaz, cu o scădere de 24% față de 2015, a declarat Vlad Pavlovschi.

În semestrul întâi din 2017, producția totală de gaze a Romgaz a fost de 2,56 miliarde de metri cubi, în plus cu 16,5% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 3,7% mai mare față de buget. În trimestrul al doilea, producția a fost mai mare cu 49% față de perioada similară din 2016

Performanța bună din acest an este datorată creșterii cererii de gaze, care a permis optimizarea valorificării gazelor și o bună gestionare a stocurilor, a spus Pavlovschi.

 În 2017 există 6 sonde în zonă de foraj, cu investiți de 40 milioane de euro. 

Un alt proiect  Romgaz este proiectul de la Iernut: obiectiv statregic de furnizare pe piața de energie.

Strategia de dezvoltare pentru perioadă 2015-2025 are stabilită ca una dintre priorități consolidarea poziției Romgaz pe piețele de furnizare a energiei.

În domeniul producerii de energie electrică, Romgaz și-a propus eficientizarea activității prin realizarea unor investiții pentru creșterea randamentului Centralei termoelectrice (CTE) Iernut la minim 55%, încadrarea în cerințele de mediu (emisii NOX, CO2) și mărirea siguranței de exploatare.

Ultima investiție realizată în 2016 a extins capacitatea de dezvoltare.

Romgaz își desfășoară activitatea de explorare în țara, că unic titular de acord petrolier, pe 8 perimetre de Explorare Dezvoltare Exploatare(RG-01÷RG-08), organizate pe 3 proiecte majore.

Activitatea de producție gaze naturale din cadrul Romgaz se desfășoară în cadrul a două sucursale de producție, cu sediile la  Medias și Tg. Mureș, care exploatează  împreună un număr de peste 140 zăcăminte comerciale, amplasate în Transilvania, Moldova Oltenia și Muntenia.

Sucursalele de producție din cadrul Romgaz sunt organizate în 14 secții de producție: Filitelnic, Delenii, Medias, Român, Daneș, Agnita, Cristur (sucursală Medias)  și  Sangiorgiu de Mureș, Sarmasel, Grebenis, Sangiorgiu de Pădure, Tagă, Muntenia și Oltenia (sucursală Tg. Mureș).

Exploatarea tuturor acestor zăcăminte se face prin intermediul a cca. 3.240 sonde și a unei infrastructuri complexe de suprafața, compusă din conducte de aducție, conducte colectoare, incalzitoare de gaze, separatoare de impurități, compresoare, stații de uscare și panouri de măsurare a gazelor.

Centrală Termoelectrică Iernut formează Sucursală de Producție Energie Electrică (SPEE) din cadrul Romgaz. CTE Iernut, o centrală electrică în condensatie cu supraincălzire intermediară, are putere instalată de 600 MW și capacitatea de a produce energie electrică cu o cotă de piată în producția de energie electrică la nivel național de 5%.

 SIRCOSS este Sucursală de Servicii la Sonde a Societății Naționale de Gaze Naturale ROMGAZ, care  a fost înființată în anul 2003 în urmă unui proces de restructurare și care a reunit toate formațiile și utilajele care desfășurau lucrări de intervenții și operații speciale la sondă.

 Obiectul de activitate al SIRCOSS este efectuarea de operații speciale, reparații capitale și probe de producție la sondele de gaze.

 În decursul anilor precedenți marea majoritate a serviciilor au fost realizate pentru sondele aparținând Sucursalelor de Producție Gaze Medias, Târgu Mureș și Sucursală de înmagazinare Subterană Gaze Naturale Ploiești, însă am efectuat servicii de intervenții și operații speciale la sonde și pentru firme de prestigiu internaţional.

Pe parcursul perioadei 2003-2016 s-au realizat lucrări de intervenţie, reparaţii şi probe producţie la sonde de gaze cu instalaţiile de intervenţie cu turla din dotare la un număr de peste 2400 de sonde.

Dezbaterea Energie pentru Viitor a fost organizată de revista Capital cu sprijinul principalilor jucători din domeniu: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica.

Informaţiile publicate de capital.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.