Senatorul liberal Vlad Pufu a detalii despre semnificația și importanța respectării tradițiilor în cadrul vizitelor diplomatice. Explicațiile sale vin în contextul ceremonialului la care președintele Klaus Iohannis a participat în Tanzania.
Senatorul Vlad Pufu a subliniat importanța înțelegerii modului în care funcționează diplomația și respectul pentru tradițiile țărilor gazdă. Referindu-se la recenta vizită a președintelui Klaus Iohannis în Tanzania, Pufu a explicat că tradițiile precum dansurile și ritualurile sunt adesea parte integrantă din protocolul diplomatic și sunt negociate în prealabil.
Explicații despre protocolul din Tanzania
El a comparat aceste tradiții cu cele din alte țări, cum ar fi Kenya și Senegal, subliniind că astfel de practici sunt comune și respectate în multe culturi.
„Eu vă invit să vedeţi deplasarea in Kenya, care este ţara natală a fostului preşedinte Obama. Uitaţi-vă, când Obama a fost în Kenya, să vedeţi acolo protocolul! O să vedeţi aceleaşi dansuri, pentru că astea sunt tradiţiile africane. Şi noi trebuie să le respectăm.
E ca şi cum mâine vine un preşedinte extra-european în România, îl primim cu pâine şi sare şi el zice: „Nu gustăm din pâinea dumneavoastră, nu ne place”. Despre asta este vorba. Sunt niște reguli de protocol pe care trebuie să le respecţi. E o formă de respect să nu respingi anumite tradiţii pe care le are statul respectiv”, a declarat senatorul Vlad Pufu.
Pufu a amintit de vizitele altor lideri români, precum fostul președinte Ion Iliescu, în țări precum Senegal și Filipine, unde au fost întâmpinați cu dansuri tradiționale și alte ritualuri culturale. El a subliniat că astfel de momente sunt parte a protocolului diplomatic și arată respectul față de cultura țării gazdă.
„Vă aduc aminte, când a fost Ion Iliescu în Senegal au fost aceleaşi obiceiuri, dansuri, sau în Filipine, cred că mai există filmele, îl mai ţineţi minte cu ghirlandele acelea de orhidee? Îl îmbrăcaseră în orhidee. Acesta a fost protocolul. Acestea sunt tradiţiile. La fel şi acum. Noi trebuie să deschidem din nou nişte punţi de dialog cu Africa. Este o observaţie, nu neapărat că apăr pe cineva, dar sunt obiectiv”, a mai spus senatorul PNL Vlad Mircea Pufu.
Amintim că, în clipul apărut pe internet, Klaus şi Carmen Iohannis au fost întâmpinați cu un dans tradițional de mai mulți tineri. Ei au strigat „Hakuna matata”, o urare care înseamnă „totul este bine” sau „nu trebuie să-ţi faci griji, fii fericit” și s-au aruncat în apă cu portretele cuplului prezidențial din România.
Turneul în Africa al președintelui Klaus Iohannis se termină joi, în Senegal
Președintele Klaus Iohannis își încheie turneul în Africa cu o vizită oficială în Republica Senegal. Aici are programate întâlniri cu oficialități locale și vizite la diverse instituții și locuri de importanță culturală și istorică.
Agenda președintelui include vizite la Asociația senegaleză pentru protejarea copiilor cu deficiențe mintale, Insula Goree, un avanpost istoric al comerțului cu sclavi, și Liceul de fete Mariama Ba.
Joi, în ultima zi a vizitei, președintele Iohannis va fi primit de omologul său din Senegal, Macky Sall, la Palatul Prezidențial, unde vor avea loc convorbiri oficiale și semnarea de documente.
Șeful statului va participa tot joi, împreună cu președintele Republicii Senegal, la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal. De asemenea, cei doi vor participa și la vernisajul expoziției „Măști tradiționale africane – Măști tradiționale românești”, organizată în cooperare cu Muzeul Țăranului Român, la Muzeul Civilizațiilor Negre din Dakar.
Președintele Iohannis va avea și o întâlnire cu foști studenți din Senegal care au învățat în România.